De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Comuniune a vârstnicilor și tinerilor într-o parohie din județul Călărași
Duminică, 12 februarie, în Parohia „Sfântul Gheorghe”-Prozanic din localitatea Vasilați, județul Călărași, Episcopia Sloboziei și Călărașilor, a avut loc, în cadrul Concursului național catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”, activitatea intitulată „Șezătoare cu bunici și nepoți, la Prozanic. O comuniune în credință, tradiții și obiceiuri”. Desfășurat în contextul Anului omagial 2023, evenimentul a făcut parte din activitățile grupului catehetic coordonat de părintele Ștefan Cătălin Niță.
Evenimentul a reprezentat o întâlnire între generații, astfel încât tinerii să nu uite valorile lumii satului de odinioară, iar bunicii să simtă că sunt iubiți și respectați. Aproape 35 de copii, tineri, părinți, bunici, profesori și învățători s-au adunat în biserica Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Prozanic într-o șezătoare autentică. Copiii, elevi ai școlilor „Constantin Brâncoveanu” din Vasilați și „Mircea Eliade” din Oltenița, județul Călărași, au practicat tradiții și meșteșuguri moștenite de la bunici: lucrul la gherghef, gătitul în stil tradițional, arta lucrului de mână, a cusutului și a broderiei tradiționale, totul sub atenta îndrumare a bunicilor satului.
A urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri între cei mai vârstnici și cei mai tineri. La fel ca în cazul șezătorilor de altădată, după muncă a fost loc și de voie bună. Nina Marinescu, absolventă a Școlii Populare de Artă din București și enoriașă a parohiei, a susținut un program la fluier și muzicuță intitulat „De pe valea Prozanic-Tântava”. La finalul manifestării, toți cei prezenți au fost omeniți, în spiritul satului tradițional românesc, cu plăcinte, gogoși, scovergi și rătaviță, ne-a transmis părintele paroh Ștefan Cătălin Niță.