În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Comuniune de rugăciune la praznicul Nașterii Domnului în Catedrala Arhiepiscopală din Buzău
În ziua praznicului Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, duminică, 25 decembrie 2022, Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău a fost plină de credincioși, care s‑au rugat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Împreună cu Înaltpreasfinția Sa au slujit opt preoți și diaconi, printre care s‑au numărat pr. consilieri eparhiali Ionuț Constantin și Dragoș‑Mihail Olteanu, pr. Sorin‑Leonard Dinu și pr. Georgian Chioreanu, secretar al Protoieriei Buzău II.
Cu acest prilej, chiriarhul locului a dat citire cuvântului său pastoral la praznicul Nașterii Domnului, intitulat Iisus Hristos - chipul smereniei desăvârșite.
„Când a venit «plinirea vremii» (Galateni 4, 4), Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu, îmbrăcat în veșmântul smereniei, S‑a făcut Fiul Omului, născându‑Se cu trup ca al nostru, într‑o iesle de animale dintr‑o peșteră sărăcăcioasă de lângă Betleem, eveniment la care nu s‑au învrednicit să participe decât Sfânta lui Maică și bătrânul Iosif. Însă absența celor pentru care a venit pe pământ a fost suplinită de îngerul Domnului și de mulțime de oaste cerească, ce I‑au cântat imne de doxologie, zicând: «Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!» (Luca 2, 14). Astfel, din momentul nașterii și până la cel al răstignirii, întreaga viață pământească a Domnului nostru Iisus Hristos a fost marcată de smerenie și iubire jertfelnică față de oameni, pentru care, de bunăvoie, a primit să îndure disprețul și ura mai‑marilor poporului evreu, culminând cu Sfintele Pătimiri și moartea Sa pe Crucea Golgotei. Totuși, în cei trei ani și jumătate de propovăduire a Evangheliei Împărăției, Mântuitorul i‑a învățat pe ucenicii Săi și, prin ei, pe toți cei ce aveau să creadă în El cum trebuie să‑și trăiască viața aceasta trecătoare, pentru a fi bineplăcuți lui Dumnezeu și a dobândi adevărata viață, în veșnicie. Porunca cea nouă a iubirii, inclusiv față de vrăjmașii noștri, mergând până la jertfirea vieții, după modelul hristic (Ioan 13, 34), rămâne chintesența Legământului cel nou, încheiat de Domnul Hristos cu toți cei însemnați cu numele Său și care, prin Taina Sfântului Botez, I‑au devenit ucenici, prieteni și frați mai mici, precum și mădulare sau membre vii ale Trupului Său răstignit și înviat, care este Sfânta Sa Biserică”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Totodată, ierarhul a explicat importanța virtuții smereniei în relația creștinului cu Dumnezeu.
„Dacă avem cu adevărat conștiința apartenenței la Trupul eclezial și vom înțelege că fără ajutorul lui Dumnezeu nu ne putem împlini vocația de a fi «împreună cetățeni cu sfinții» (Efeseni 2, 19) în Împărăția cerurilor, atunci vom lua aminte atât la poruncile Domnului Hristos, cât și la sfaturile, îndemnurile și învățăturile Sfinților Părinți cu privire la necesitatea de a ne înveșmânta și noi sufletele cu virtutea smereniei (cf. I Petru 5, 5), asemenea Pruncului dumnezeiesc […]. Fără îndoială, «prima împărăteasă și doamnă a tuturor virtuților este cu adevărat iubirea», după cuvântul Sfântului Simeon Noul Teolog, dar pe aceasta omul nu o poate dobândi fără smerenie, deoarece Dumnezeul iubirii (cf. I Ioan 4, 8), Căruia ne închinăm, este chipul smereniei desăvârșite, iar El doar celor smeriți le dă har, pe când celor mândri le stă împotrivă (cf. Iacov 4, 6)”, a precizat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.
În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul arhidiacon Ioan‑Marian Băicuș, ostenitor la Centrul eparhial, a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului” din Buzău. De asemenea, pr. Georgian Chioreanu a primit rangul onorific de iconom stavrofor.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala ortodoxă mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale.
La final, slujitorii lăcașului de cult au împărțit copiilor prezenți pachete cu dulciuri și fructe, pregătite de Sectorul social‑filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.