În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Concert caritabil la Biblioteca Națională a României
Asociaţia Studenţilor Teologi Ortodocşi (ASTO) a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti a organizat miercuri, 12 decembrie, tradiționalul concert caritabil de colinde „După datini colindăm”. Din donațiile participanților se va achiziționa un aparat de încălzit sânge și dezghețat plasmă, necesar în cadrul Secției Oncologie-Pediatrie a Institutului Clinic Fundeni din Capitală.
Atriumul, ca și spațiile de la etajele superioare ale Bibliotecii Naționale a României au fost pline de iubitori ai colindelor tradiționale, cântecelor patriotice dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918, dar mai ales ai faptei bune. Fondurile strânse în cadrul celei de-a 8-a ediții a concertului caritabil „După datini colindăm” sunt oferite Institutului Clinic Fundeni, Secția Oncologie-Pediatrie, prin achiziționarea unui aparat de încălzit sânge și dezghețat plasmă, foarte necesar și care lipsește din instituția medicală. La concertul de colinde caritabil a fost strânsă suma de 29.530 lei. Concertul a fost susținut de Corul bărbătesc „Cantus Domini”, dirijat de arhid. Răzvan-Constantin Ștefan, artista Loredana Streche și Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de arhid. Mihail Bucă.
La finalul concertului, cuvântul de binecuvântare a fost rostit de delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pr. prof. dr. Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific. „Doar lucrurile care se fac cu binecuvântarea lui Dumnezeu rodesc și durează și aici, în istorie, și în eternitatea lui Dumnezeu, în Împărăția Lui. Este un mesaj de felicitare adresat tinerilor organizatori, studenți la Teologie, care și-au jertfit din timpul și energia lor ca să vă prezinte un frumos concert caritabil de colinde, care să ajungă la inimile dumneavoastră și de acolo să vină un răspuns, o ofrandă dăruită, nu organizatorilor, ci unor copii în suferință de la Institutul Clinic Fundeni. În nici o perioadă a anului nu ne simțim mai deschiși a face daruri ca în această perioadă a Crăciunului sau a Nașterii Domnului, pentru că în ziua de Crăciun am primit noi darul cel mai ales, dat de Dumnezeu Însuși, și anume pe Fiul Său, un dar care ne-a adus viața ce ne pregătește pentru eternitatea fericită cu Dumnezeu. Acest dar al Întrupării Fiului lui Dumnezeu va rodi din jertfa Lui, care ne aduce Tatălui, și de aceea suntem capabili de a face și noi bine, de a dărui, pentru că El ne-a dăruit mai întâi. Acest sentiment trebuie să fie întotdeauna în sufletele noastre, să fim ființe euharistice, adică mulțumitoare. Cea mai autentică formă de caritate sau de filantropie este cea care pornește din sentimentul recunoștinței față de Dumnezeu, Care ne-a dăruit viața. Mesajul cel mai profund al colindelor vechi de secole, dar totuși mereu nou, este acesta: «Veniți la Betleem!», adică la Betleemul spiritual din sufletul fiecăruia, acolo să ne întoarcem cu fețele și vom vedea pe Pruncul născut”, a spus părintele profesor Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific.