La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Concert de colinde la Catedrala „Sfântul Spiridon”-Nou din Capitală
Evenimentele dedicate hramului Catedralei Mitropolitane „Sfântul Spiridon”-Nou din București, Paraclis Patriarhal, s-au încheiat marți seară, 12 decembrie, cu un concert de colinde. Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și Corul bărbătesc „Cantus Domini” au interpretat colinde atât tradiționale, din repertoriul românesc, cât și internaționale.
Evenimentul a fost moderat de pr. Teodor Gradinaciuc, consilier patriarhal și director Radio TRINITAS: „Este o seară de colinde oferită tuturor celor care s-au rugat astăzi împreună cu noi, întrucât l-am sărbătorit pe Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei, făcătorul de minuni, ocrotitorul acestui sfânt lăcaș, căruia cu toții îi putem dedica acest concert pentru toate darurile pe care el le-a revărsat de-a lungul timpului atât spre această biserică, cât și spre toți cei care au venit să ia binecuvântare de la el. Sperăm ca din această seară înainte să-i ocrotească și pe colindătorii noștri, care ne vor încânta cu frumoasele lor colinde”.
În deschiderea concertului, Corul bărbătesc „Cantus Domini” a interpretat colaje și aranjamente corale care s-au evidențiat prin percuție sau intervențiile soliștilor.
Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române, dirijată de pr. conf. dr. Stelian Ionașcu, de conf. dr. Luminița Guțanu Stoian și de arhid. Răzvan Constantin Ștefan, a interpretat colinde din repertoriul românesc și internațional. „În seara aceasta catedrala a devenit neîncăpătoare. O biserică atât de mare a fost plină la acest concert. A fost o atmosferă cu adevărat de sărbătoare, cu un public cald. În seara aceasta s-au cântat colinde atât din repertoriul coral românesc, cât și din repertoriul universal. Au fost și prime audiții absolute. La pupitrul coralei s-au aflat în seara aceasta trei dirijori. A fost o reușită, concertul fiind gândit să cumuleze două formații corale, una bărbătească și una mixtă. Astfel, s-a mers gradat. A început într-o paletă timbrală, iar apoi a fost completată cu voci feminine și bărbătești, ceea ce a dat o grandoare concertului și, într-adevăr, armonie și echilibru”, a declarat pentru TRINITAS TV conf. Luminița Guțanu Stoian, dirijor al Coralei „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.