În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Concert în Duminica Ortodoxiei la Timișoara
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a oficiat duminică, 24 martie, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, împreună cu preoții și diaconii catedralei. Răspunsurile liturgice au fost date de corul lăcașului, dirijat de teologul Bogdan Mureșan.
La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Ioan a rostit un cuvânt de învățătură. „Este prima săptămână de călătorie spre Golgota. Binecuvântați să fiți toți, care ați pornit pe calea postului de o săptămână, împreună cu mulțimile creștinilor din lumea întreagă, însă nu singuri, ci cu Hristos Domnul. Atunci L-au însoțit ostașii romani, care L-au pironit, Maica Domnului, femeile mironosițe și Ioan Evanghelistul, dar restul s-au ascuns de teama iudeilor. Astăzi suntem liberi să-L însoțim pe Hristos, Cel care și acum Se jertfește pentru noi”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
După chinonic, părintele Daniel Hlodec a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod.
Tot în această zi, după slujba Vecerniei, corul Catedralei Mitropolitane din Timișoara, dirijat de prof. Bogdan Mureșan, a susținut un concert coral de imnuri religioase și pricesne specifice perioadei postului, la care au participat foarte mulți credincioși.
Concertul a cuprins lucrări de Gheorghe Cucu, Gh. P. Brănești, Arhanghelsky, Gh. Mandicevsky și M.C. Lungu, unele fiind înfrumusețate de soliștii Ligia Neșcu, Moravka Iovicici, Cornel Bulz, Sorin Trifa și Gabriel Ardeleanu.
„Într-o atmosferă de sărbătoare, corul Catedralei Mitropolitane din Timișoara a marcat astăzi 83 de ani de existență, o tradiție care a început odată cu instalarea Episcopului Vasile Lăzărescu în Biserica «Nașterea Maicii Domnului» a Parohiei Iosefin, la 25 martie 1941. Corul a moștenit o activitate lăudabilă de la coriștii de altădată, sub îndrumarea profesorului, compozitorului, folcloristului și dirijorului Nicolae Ursu, o personalitate de renume național și internațional. Chiar și în vremurile dificile ale regimului comunist ateu, Nicolae Ursu, profesor universitar, a continuat să dirijeze corul catedralei între anii 1943-1961”, a specificat pr. Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei.