La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Concert tradiţional de colinde la Galaţi
În Duminica a 28-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, în prezența credincioşilor de toate vârstele și a colindătorilor sosiți pentru a vesti prin cântec Naşterea Domnului Iisus Hristos.
Printre numeroşii credincioşi prezenţi s-au numărat şi preoţi din cadrul Protopopiatului Galaţi, care au purtat pe braţe Icoana Naşterii Domnului, împodobită cu ştergarul românesc tradiţional, veniţi pentru a primi binecuvântarea arhierească de a merge în această perioadă la casele credincioşilor pe care îi păstoresc.
Evenimentul a reunit peste 200 de persoane în 18 grupuri folclorice din cele două judeţe ale Eparhiei Dunării de Jos, Galaţi şi Brăila, dar şi din Republica Moldova şi Ucraina. Pe lângă tradiţionalele colinde şi cântece de stea interpretate de corul mixt al catedralei şi de ceilalţi colindători în lăcaşul de cult, membrii grupurilor folclorice şi cetele de colindători au încântat asistenţa şi pe esplanada catedralei cu alte urături şi jocuri tradiţionale cu tobe şi fluiere.
La finalul interpretării, fiecare ceată de colindători a fost binecuvântată şi răsplătită de către ierarhul Dunării de Jos, iar în spiritul tradiţional, toţi au primit daruri specifice perioadei în care ne aflăm. Evenimentul organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos a adus în sufletele celor prezenţi multă bucurie, înălţare sufletească, pace şi armonie pentru a-L primi, aşa cum se cuvine, pe Pruncul Hristos în ieslea sufletelor noastre. Manifestarea tradiţională a devenit un eveniment folcloric reprezentativ din Eparhia Dunării de Jos, prin care se păstrează, se revigorează şi se promovează colindul popular şi obiceiurile tradiţionale din ţara noastră.