În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Concertul caritabil „După datini colindăm!” în București
Asociaţia Studenţilor Teologi Ortodocşi (ASTO) a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti a organizat joi, 14 decembrie, la Biblioteca Națională a României din Capitală, cea de-a 13-a ediție a tradiționalului concert de colinde caritabil „După datini colindăm!”. Evenimentul, desfășurat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost dedicat Evei Maria, care suferă de scolioză toraco-lombară. La final s-a strâns suma de 70.000 de lei din donațiile participanților.
Atriumul și spațiile de la etajele superioare ale Bibliotecii Naționale a României din București au fost pline de iubitori ai colindelor tradiționale românești, dar și de fapte bune. Astfel, fondurile strânse în cadrul celei de-a 13-a ediții a concertului caritabil „După datini colindăm!” sunt oferite Evei Maria, care suferă de scolioză toraco-lombară, pentru a fi operată. Suma acestei operații este de aproximativ 30.000 de euro.
Concertul de joi seară, prezentat de Adriana Ene, a fost susținut de Corul de Copii Radio, dirijat de Răzvan Rădos, Corul ASTO, dirijat de Mihai Dascălu, student în anul I la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, Grupul psaltic de copii „Tronos Junior”, condus de psaltul Ioan Balaban, și Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de arhidiaconul protopsalt Mihail Bucă.
La finalul concertului, Preasfinţitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a transmis celor prezenți un mesaj de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, evidențiind frumusețea colindelor tradiționale românești, dar și grija pe care trebuie să o avem față de ceilalți în această perioadă de bucurie și așteptare a praznicului Nașterii Mântuitorului Hristos.
„Sunt deosebit de onorat și bucuros să transmit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prețuirea, binecuvântarea și felicitările sale pentru Asociația Studenților Teologi Ortodocși (ASTO) din București, care a organizat concertul «După datini colindăm!» , precum și Bibliotecii Naționale a României, care a găzduit acest eveniment ce a devenit, iată, după atâtea ediții, o tradiţie frumoasă şi sfântă, demnă de a fi promovată. Mulțumim grupurilor de colindători care ne-au transmis bucuria, emoția şi sensibilitatea lor şi îi felicităm pentru efortul lor de a promova valorile autentice şi profunde ale neamului românesc, tradițiile frumoase şi sfinte. Într-adevăr, ca noi, ca românii, nu colindă nimeni, pentru că toate colindele românești, autentice, sunt cântece străbune şi sunt la fel de vechi pe cât de veche este credința acestui popor şi dragostea lui pentru Pruncul Iisus Hristos şi pentru Maica Domnului. Colindele transmit, prin încărcătura lor spirituală, adevăruri profunde spuse în cuvinte simple. Ele ne învaţă că sărbătoarea Crăciunului este sărbătoarea Pruncului Iisus, Care S-a născut în ieslea din Betleem, pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire, așa cum mărturisim în Crez. Felicităm pe toți colindătorii din această seară, înzestrați cu deosebite calități vocale, cu interpretare frumoasă și duhovnicească şi cu multă dragoste şi respect faţă de identitatea noastră, față de valorile spiritualității și tradiției ortodoxe românești. Colinda este o formă de mărturisire a dreptei credințe. O mărturisire frumoasă şi demnă a sufletului românesc! Și este o datorie a tuturor, mai ales într-o vreme când instituții importante din societatea românească au «dificultăți» în mărturisirea, cultivarea și promovarea valorilor şi reperelor identitare ale spiritualității neamului românesc”, a spus Preasfinția Sa.
De asemenea, Adrian Mihăiță Bratu, președintele ASTO, a mulțumit gazdelor, donatorilor, precum și celor care au ajutat la organizarea concertului.
La finalul evenimentului, Preasfințitul Părinte Paisie Sinatul a oferit, din partea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, Asociaţiei Studenţilor Teologi Ortodocşi Diploma 2023 - „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”, cu medalie.