În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Concurs Național de Muzică Psaltică pentru Seminarii Teologice la Iași
Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huși a obținut locul I în cadrul Concursului Național de Muzică Psaltică, care a avut loc vineri, 24 mai, la Iași. Competiția dedicată seminariilor teologice a reunit în Sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan șase grupuri psaltice din țară.
Iubitorii muzicii de factură bizantină au participat vineri dimineață la cea de-a V-a ediție a Concursului Național de Muzică Psaltică pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe din România. Concursul, organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Seminarul Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” și Inspectoratul Școlar Județean Iași, a avut loc cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a avut ca obiectiv valorificarea interesului elevilor seminariști pentru studierea muzicii psaltice.
„Ne bucurăm astăzi să fim aici, împreună, la mitropolie, în acest loc deosebit, plin de spiritualitate, de cultură și de istorie, unde secole de-a rândul, din glasurile preoților și psalților, dar și ale tinerilor elevi seminariști s-a ridicat în acorduri line și divine ale cântului bizantin o continuă rugăciune către Tronul Treimii”, a menționat în cuvântul său de bun-venit pr. prof. Constantin Simiraș, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași și-au exprimat speranța ca anul viitor liceele și seminariile teologice ortodoxe să poată participa la o olimpiadă de profil.
„Vă felicit pentru stăruința voastră, pentru dăruirea și bucuria cu care îi îndrumați pe acești copii. Muzica psaltică, pe lângă toate celelalte multe roluri care s-au amintit aici, aș afirma că vindecă. Puterea ei este vindecătoare. Să vindecăm tot ceea ce este de vindecat, să adunăm bucuria, înmulțind iubirea”, a declarat prof. dr. Luciana Antoci, inspector școlar general.
Cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost transmis de părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor: „Este important ca elevii să conștientizeze că, prin muzica psaltică, ei contribuie la preamărirea lui Dumnezeu, la evidențierea rolului pe care muzica bisericească îl are în viața Bisericii și în viața credincioșilor. Pentru muzica psaltică este nevoie de o pregătire, care se realizează în seminarele teologice într-un mod temeinic”.
Evenimentul a adunat în capitala Moldovei, capitala cântului bizantin în cadrul Festivalului Internațional de Muzică Bisericească, șase coruri: Corul „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huși, Corul Seminarului Teologic din Iași, Corul „Chesarie Episcopul” din Buzău, Corul Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, Corul Seminarului Teologic din Târgoviște și Corul Seminarului „Sfântul Apostol Andrei” din Galați.
În urma deliberării juriului, Grupul psaltic „Sfântul Ioan Gură de Aur” al Seminarului Teologic Ortodox din Huși, coordonat de părintele arhid. prof. Cosmin-Vlăduț Mironescu, a câștigat locul I. Pe locul al II-lea s-a aflat Corul Seminarului din Iași, iar locul al III-lea a fost obținut de Corul Seminarului Teologic din Buzău. Mențiunea I a fost luată de Seminarul Teologic din Galați, mențiunea a II-a de Seminarul Teologic din Târgoviște, iar Seminarul Teologic din Neamț a obținut mențiunea a III-a.