În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Concursul „Icoana Ortodoxă - lumina credinței” în Patriarhia Română
În perioada 3 februarie - 21 mai 2020, în cadrul Patriarhiei Române se desfășoară ediția a 9-a a concursului național „Icoana Ortodoxă - lumina credinței”. Concursul este organizat de sectoarele cultură și patrimoniu religios și teologic-educațional ale Patriarhiei Române, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. Evenimentul se desfășoară în contextul Anului omagial al pastorației părinților și copiilor și Anului comemorativ al filantropilor ortodocși români.
Obiectivul general al concursului național „Icoana Ortodoxă - lumina credinței” este păstrarea tradițiilor religioase și culturale prin punerea în valoare a talentelor în pictura bisericească.
Obiectivele specifice ale ediției a 9-a sunt de a promova arta bisericească autentică și pictorii iconari cu o abordare plastică și vizuală cât mai originală; să evidențieze rolul artei bisericești în pastorația părinților și a copiilor; să realizeze un catalog al expoziției cu cele mai reprezentative icoane din concurs; să faciliteze accesul credincioșilor la cumpărarea icoanelor și obiectelor reprezentative pentru arta bisericească.
Concursul se desfășoară pe trei secțiuni: icoană pe lemn, frescă și miniatură.
În cadrul primei secțiuni, concurenții vor reprezenta icoane cu familii de sfinți (părinți și copii sau sfinți deopotrivă).
A doua secțiune este frescă. Icoana va fi realizată pe un suport din material ușor, pentru ca panoul să nu fie greu de transportat și de expus. De asemenea, se vor reprezenta tot familii de sfinți.
La a treia secțiune, miniatură, icoana va fi prezentată fără ramă sau passe-partout, iar concurenții vor apela la elemente specifice artei miniaturii: chenare, frontispicii sau elemente decorative. Vor fi reprezentați sfinți care s-au remarcat prin acțiuni sau gesturi filantropice, ctitorind așezăminte sau îngrijindu-se de săraci, văduve sau orfani. Concurenții nu vor realiza doar portretul sfântului, ci o compoziție nouă, care să evidențieze calitatea lui de filantrop, pornind de la viața acestuia.
La una sau la mai multe secțiuni ale concursului se pot înscrie pictori iconari cu vârsta de minimum 18 ani. Icoanele, frescele și miniaturile vor fi realizate în stilul artei de tradiție bizantină. Concurenții pot opta pentru oricare dintre epocile artistice specifice artei bizantine, fiind atenți, însă, la corelarea temei și a tehnicii cu stilul ales, se arată pe patriarhia.ro.
Premierea câștigătorilor și vernisajul expoziției vor avea loc în data de 21 mai 2020, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei.
Informații cu privire la desfășurarea acestui concurs se pot găsi accesând site-ul patriarhia.ro și pe pagina de facebook, facebook.com/IcoanaOrtodoxa.