La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Conferință europeană pe tema migrației, la Timișoara
Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom, în parteneriat cu Mitropolia Banatului, a organizat vineri, 16 octombrie, Conferința europeană „Bisericile Creştine din România răspunzând fenomenului migraţiei”. Evenimentul a avut loc la Centrul eparhial din Timișoara și a reunit reprezentanți ai mai multor culte și confesiuni din România, precum și din alte țări ale Uniunii Europene, reprezentanți ai Comisiei pentru migranţi a Bisericilor din Europa și ai Agenției ONU pentru refugiați.
Întâlnirea a marcat punctul de pornire pentru o serie de evenimente menite să conducă, pe de-o parte, la promovarea schimburilor de bună practică în ceea ce priveşte abordarea fenomenului migraţiei în rândul lucrătorilor Bisericilor din Europa şi din România, iar pe de altă parte, la organizarea unei campanii naţionale de informare a populaţiei referitoare la situaţia migranților din România, sub mottoul: „Am fost străin şi M-aţi primit!” (Matei 25,35). În deschiderea lucrărilor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a vorbit despre buna colaborare a reprezentanților cultelor și confesiunilor creştine în vederea găsirii unor soluții concrete pentru sprijinirea acțiunilor umanitare organizate în parteneriat cu instituțiile abilitate ale statului român. În continuare, reprezentantul Comisiei pentru migranți a Bisericilor din Europa, Doris Peschke, secretar general CCME, a prezentat răspunsul Europei la situația actuală a refugiaților, iar comisarul de poliție Pintea Filimon, director al Centrului Regional de Cazare și Proceduri de azil din Timişoara, a prezentat situația fenomenului migraţiei în România și a fluxurilor migratorii la nivelul țării noastre. De asemenea, reprezentatul Agenției ONU pentru refugiați a evidențiat importanța cooperării cu societatea civilă în procesul de integrare a migranţilor în situaţia actuală, iar Elena Timofticiuc, manager programe AIDRom, a prezentat proiectul ”Bisericile din România răspunzând fenomenului migraţiei”. ”Prin această conferință, dorim să stabilim acţiuni comune în regiune, ţinând cont de situaţiile specifice, din acest moment. Aşa cum arată statisticile ultimilor doi ani, fenomenul migraţiei în România a cunoscut o creştere neaşteptată, iar Bisericile din Europa sunt conştiente de acest lucru. Mai mult decât atât, situația din momentul de față este fără precedent în România. Fenomenul migraţiei reprezintă o provocare atât pentru societatea în care trăim, cât şi pentru Biserici. România este în acest moment pusă în fața unei provocări, pe care o poate trece numai cu implicarea întregii comunități”, a precizat Elena Timofticiuc, manager programe AIDRom.
În final, reprezentanții mai multor culte și confesiuni din Grecia, Spania și Ungaria au exemplificat cu câteva modele de implicare a Bisericilor Creştine din Europa în problema migraţiei, abordate cu succes de-a lungul anilor.