De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Congresul Tinerilor Creștini Ortodocși din Oltenia
La Craiova s‑a desfășurat în perioada 20‑22 iunie 2024 Congresul Tinerilor Creștini Ortodocși din Oltenia, ediția a 18‑a. Participanții au fost binecuvântați de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, care le‑a oferit sfaturi duhovnicești tinerilor misionari din această zonă a țării.
La Catedrala Mitropolitană din Craiova a avut loc vineri, 21 iunie, deschiderea oficială a Congresului Tinerilor Ortodocși din Oltenia, ediția a 18‑a. Slujba de Te Deum a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a oficialităților, preoților și profesorilor coordonatori și a tinerilor participanți din grupurile de tineret din eparhiile Mitropoliei Olteniei. Un grup special de tineri a fost invitat de la ATOR Banatul de Munte, condus de pr. Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului.
În cuvântul rostit, Părintele Mitropolit Irineu a subliniat importanța întâlnirii tinerilor în biserică, unde primesc biecuvântarea lui Dumnezeu: „Întrunirea aceasta este o lucrare dumnezeiască în care noi dorim să fim laolaltă cu strămoșii noștri și cu toți oamenii Bisericii. Este o întrunire a tineretului ortodox din Oltenia și din alte părți, lucru care face ca bucuria noastră să fie deplină și să avem conștiința că facem parte dintr‑o casă comună. În gândirea Sfintei Scripturi și a Sfinților Părinți, casă înseamnă Biserică”.
În calitate de moderator, pr. dr. Adrian Lupu, consilier eparhial, a mulțumit Mitropolitului Olteniei pentru îndemnurile adresate tinerilor, iar apoi a dat cuvântul oficialităților locale și județene. A transmis un cuvânt de bun‑venit din partea Primăriei Craiova viceprimarul Lucian Dindirică, precum și prof. dr. Daniel Ion, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Dolj.
În seara zilei de 20 iunie, în sala Centrului Preoțesc Renașterea din Craiova, organizatorii au prezentat cele mai importante activități pentru tineri desfășurate în Arhiepiscopia Craiovei. De asemenea, le‑a vorbit tinerilor pr. dr. Gabriel Sorescu, de la Parohia Brândușa, din Craiova. În ziua de vineri, 21 iunie, tinerii au fost invitați să viziteze marile obiective culturale și religioase ale Craiovei, să participe la slujba de Te Deum săvârșită la Catedrala Mitropolitană.
În partea a doua a zilei au fost prevăzute o serie de sesiuni de workshopuri. De asemenea, la finalul zilei, a avut loc o procesiune la Teatrul de vară din Parcul „Nicolae Romanescu” și o conferință, susținută de către părintele protoiereu dr. Florin Stan din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, urmate de o seară de folk, susținută de pr. Gigi Smădoi, alături de alți tineri talentați.
Sâmbătă, 22 iunie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Poiana, din comuna Turburea, județul Gorj, cu ocazia Congresului Tinerilor Creștini Ortodocși din Oltenia, ediția a 18‑a. În cadrul sfintei slujbe, ierarhul l‑a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Valentin Daniel Cornescu, pe seama Parohiei Miluta, județul Gorj. De asemenea, teologul Marian Dragomir a fost hirotonit întru diacon pe seama Parohiei „Sfântul Spiridon” din Craiova,.
Părintele Mitropolit Irineu i‑a îndemnat pe toți cei prezenți să caute adevărata dragoste în Dumnezeu și în lucrarea Sa: „Noi nu învățăm să iubim din cărți, ci pentru că avem în noi sâmburele iubirii. Dragostea este sădită în noi prin chipul lui Dumnezeu pe care Creatorul ni l‑a dat de la facere. Iubirea este ființa lui Dumnezeu. El se definește ca fiind iubire”.
La final, ierarhul a mulțumit tuturor celor care s‑au implicat în organizarea acestei întâlniri.
În continuare, alături de sutele de tineri veniți ca reprezentanți de la fiecare centru eparhial din Mitropolia Olteniei, a avut loc tradiționala procesiune de la Biserică la Castelul Roșianu, unde s‑au desfășurat activitățile congresului, dar și agapa frățească pentru toți cei prezenți. Din partea oficialităților prezente îi amintim pe: Virgil Drăgușin, prefectul județului Gorj; Ion Bîrcă, primarul comunei Turburea; Ion Săceanu, inspector școlar managementul resursei umane al ISJ Gorj; prof. dr. Iuliana Gheorghe, inspectoare de specialitate a ISJ Dolj, și pr. prof. Neofit Stănciulescu, inspector de specialitate al ISJ Gorj.
Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Craiovei, prin Departamentul de tineret și de catehizare (coordonat de pr. Ștefan Bărbulescu) și de Asociația Vasiliada (pr. dr. Florin Mihail), în parteneriat cu Consiliul Județean Dolj, Primăria Craiova, RAT Craiova, ISJ Dolj, Primăria Turburea și ISG Gorj.