La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Consfătuire a directorilor seminariilor și liceelor teologice la București
În Sala „Iustin Patriarhul” a Centrului național pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din Capitală se desfășoară, în zilele de 30 și 31 mai 2023, Consfătuirea națională a directorilor seminarelor și liceelor teologice ortodoxe din Patriarhia Română. La deschiderea lucrărilor acestei întruniri organizate de Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale a participat, în dimineața zilei de marți, și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Directorii instituțiilor de învățământ teologic preuniversitar din întreaga țară s-au reunit, pentru prima dată după sfârșitul pandemiei, pentru a discuta, pe parcursul a cinci sesiuni de lucru, numeroase aspecte ce țin de organizarea și buna desfășurare a procesului educațional și didactic în instituțiile pe care le conduc. Consfătuirea a fost moderată de părintele prof. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal.
În deschiderea lucrărilor, Prea-sfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a evidențiat provocările cu care seminarele și liceele teologice se confruntă în prezent, oferind și câteva soluții. „Impor-tanța acestui eveniment derivă din multitudinea temelor înscrise pe ordinea de zi. Este prima astfel de întrunire organizată în ultimii ani, ani în care s-au acumulat mai multe probleme care trebuie dezbătute și rezolvate. În primul rând, s-au adus la cunoștința directorilor ultimele hotărâri ale Sfântului Sinod privitoare la învățământul teologic preuniversitar, la modul de desfășurare a bacalaureatului și la disciplinele pentru care pot opta absolvenții acestor instituții. S-a solicitat introducerea Istoriei Bisericii Ortodoxe Române ca materie de bacalaureat, dat fiind că istoria națională, care este strâns legată de cea a Bisericii, este studiată cu destul de multă superficialitate. Au fost abordate și subiecte legate de populația școlară, fiind cunoscut faptul că din cauza plecării masive a familiilor tinere în străinătate, numărul copiilor cu vârste școlare a scăzut foarte mult, lucru care se reflectă și la seminarele și liceele ortodoxe unde nu mai avem numărul ridicat de candidați de altădată. Pentru a păstra calitatea învățământului și a asigura și numărul necesar de clase, astăzi și mâine directorii poartă discuții pentru a căuta soluții de popularizare a acestor școli unde, pe lângă disciplinele teologice, sunt parcurse și cele laice, obișnuite”, ne-a spus Preasfinția Sa.
Tot în deschiderea evenimentului, conf. dr. Vasile Timiș, inspector general în cadrul Ministerului Educației, a rostit prelegerea intitulată „Învățământul vocațional teologic între provocările sistemice, perspectivele didactice și oportunitățile educativ-misionare”. Acesta ne-a vorbit pe marginea subiectului pe care a ales să îl împărtășească celor prezenți: „Cred că este important să ne întâlnim în cadrul unor astfel de consfătuiri pentru a ne evalua și a observa care sunt realitățile din învățământul teologic, realizările, împlinirile, dar și locurile unde se poate face mai mult. De asemenea, discutăm și observăm care sunt noile paradigme și provocări educaționale actuale, atât în țară, cât și în străinătate. Învățământul teologic de calitate vizează resorturile identitare, tradiția, credința și moștenirea teologică și spirituală, dar trimite, totodată, către abordări interdisciplinare”.
La discuțiile desfășurate pe parcursul consfătuirii a luat parte și Romeo Moșoiu, consilier în cadrul Ministerului Educației.