De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Consultații medicale gratuite pentru 530 de persoane din Maramureș
Peste 500 de persoane din județul Maramureș au primit, în perioada 14-19 iulie, consultații medicale gratuite de la medici din mai multe specializări. Acțiunea s-a desfășurat la Centrul social multifuncțional „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Săliștea de Sus și face parte din Campania „Sănătate pentru sate”.
Campania s-a desfășurat cu sprijinul unor medici specialiști în: diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, cardiologie, gastroenterologie, oftalmologie, urologie, psihiatrie, ortopedie, pneumologie, ORL, chirurgie generală și medicină internă. Pacienții au mai beneficiat de investigații EKG și ecografii.
Au beneficiat de consultații medicale gratuite 50 de persoane din localitățile maramureșene Rozavlea, Săliștea de Sus, Moisei, Borșa, Săcel, Dragomirești, Vișeul de Sus și Leordina.
„Această campanie umanitară mi se pare un lucru extraordinar. Faptul că oameni care poate n-au ajuns niciodată la medic pot fi acum consultați gratuit de mai mulți specialiști, în cele mai bune condiții, cu aparatură performantă, este un lucru nemaiauzit. Ceea ce fac Patriarhia și Biserica pentru oameni este un efort susținut și o jertfă deosebită. Sunt foarte mulți oameni în zonele rurale, unii dintre ei nefiind nici asigurați, care nu ajung niciodată să fie consultați de un medic specialist. Mi s-a părut un lucru extraordinar sa particip la aceste activități de voluntariat, să pot ajuta acești oameni. Această activitate este o acțiune atât de prevenție, de depistare, cât chiar și de triaj, deoarece va putea fi continuată ulterior, în cazurile în care este necesar, în spitale de specialitate pentru a duce mai departe investigațiile şi tratamentul”, a spus dr. Mihaela Cîrstoniu, medic primar pneumolog la Spitalul de Pneumofiziologie din Cluj-Napoca.
Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au integrat din nou în campania „Sănătate pentru sate” și campania de „Prevenire și depistare a cancerului de col uterin” în cadrul căreia mai multor femei li s-a efectuat gratuit testul Babeș-Papanicolau. „Este o bucurie că am reușit să aducem campania în sânul comunităților noastre, deoarece cei care au beneficiat de consult au diferite motive pentru care nu reușesc să ajungă la un medic. Un motiv ar fi distanța mare de spitale, altul ar fi vârsta înaintată, iar unii poate nu au posibilități financiare să ajungă la un astfel de consult”, a precizat părintele Gavriș Vancea de la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Săliște Centru.
Una din zile a fost dedicată campaniei de „Prevenție și educație pentru sănătate”, în cadrul căreia 100 de elevi au participat la cursuri interactive în care le-au fost oferite noțiuni despre nutriție, igienă corporală și orală, gestionarea bullyingului, dar și tehnici de acordare a primului ajutor. Campania de prevenție și educație pentru sănătate are ca scop reducerea cazurilor de îmbolnăvire prin creșterea calității vieții, în special în zonele rurale. „Campania «Sănătate pentru sate» s-a desfășurat pentru a doua oară în județul Maramureș. Suntem la o distanță de peste 550 km de București. A fost o acțiune amplă la care au participat nu mai puțin de 30 de cadre medicale din 15 domenii medicale, pe care nu le întâlnești laolaltă nici într-un spital foarte mare. Aceasta este o activitate care ne dă speranță, deoarece vedem că unindu-ne forțele îi putem sprijini concret pe semenii noștri din mediul rural. La investigațiile medicale au venit mulți bătrâni, care prezentau afecțiuni cardiace, gastroenterologice, oncologice, dar și afecțiuni din sfera patologiei diabetice. Mulți dintre aceștia nu mai ajunseseră la un medic specialist de foarte mulți ani. Faptul că noi am ajuns aici a fost un sprijin cu adevărat deosebit pentru localnici, având în vedere că accesul la un medic specialist este destul de anevoios. Totodată, aparatura imagistică ultramodernă i-a ajutat pe medici să descopere mult mai ușor problemele de sănătate cu care se confruntă localnicii prezenți la investigații”, ne-a transmis Dănuț-Viorel Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Naționale.
Până în prezent, în cadrul campaniei au fost organizate 123 de acțiuni în județele Ilfov, Prahova, Maramureș, Argeș, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Botoșani și Buzău. Numărul beneficiarilor campaniei se ridică la aproximativ 15.000 de persoane. Toate aceste activități desfășurate de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale se derulează sub îndrumarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.