În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Convocarea anuală a preoților militari din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre
La Buzău, s-a desfășurat în zilele trecute convocarea anuală a preoților militari din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre. Evenimentul a debutat, marți, 26 mai, cu oficierea unei slujbe de Te Deum, în biserica militară cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din Garnizoana Buzău, la care a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
După slujbă, în sala de conferințe „General Ștefan Gușă” a Diviziei 2 Infanterie „Getica”, au început lucrările propriu-zise, sub președinția ierarhului locului, care a rostit un cuvânt de binecuvântare. „Vă îndemn să vă străduiți să fiți întotdeauna exemple pentru ofițeri, în ceea ce privește conduita dumneavoastră zilnică, dar totodată să vă impuneți, în sensul pozitiv al cuvântului, autoritatea morală asupra tuturor. Preotul care va reuși să insufle respect ofițerilor și chiar comandantului unității, acela este, într-adevăr, un vrednic preot militar. Spre deosebire de oricine, într-o unitate militară, frățiile voastre aveți ceva în plus, harul preoției, care vă dă dreptul și puterea să vă exprimați cu privire la cele sfinte, și nu numai. Harul preoției vă dă puterea să mângâiați sufletele celor întristați, necăjiți, confuzi, mai mult decât o poate face psihologul”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
În continuare, au fost prezentate mai multe referate, care au avut ca temă "Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii". De asemenea, s-au dezbătut probleme de actualitate din activitatea preoților militari.
„Ne vom strădui ca să identificăm soluții și răspunsuri la problemele și nevoile cu care se confruntă preoții militari. Trebuie să înțelegem că aceștia încearcă să-și desfășoare misiunea ca unii care aparțin Bisericii și poartă uniforma clericală, dar fac și o slujire față de cei ce sunt în uniformă, militarii. Forțele Terestre se ocupă atât de militarii care slujesc în interiorul granițelor naționale, cât și de cei ce se află departe de țară, în teatrele de operații. Astfel, sunt supuse atenției și câteva probleme ce au tangență cu situația din teatrele de operații și provocările pe care mediul nu tocmai prietenos, ostil, de acolo le ridică atât militarilor, cât și preoților militari care îi însoțesc”, a declarat preotul militar Valentin Lazăr, din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre.
Programul a continuat în cursul zilei de miercuri, 27 mai, cu prezentarea unor rapoarte de activitate și a altor referate.