Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Convocarea anuală a preoţilor militari din Forţele Terestre, la Iaşi
Garnizoana Iaşi a găzduit, în această săptămână, convocarea anuală a preoţilor militari din Forţele Terestre. Evenimentul a debutat marţi dimineaţă cu oficierea Sfintei Liturghii la biserica militară din Copou. Capelanii militari au participat apoi la o slujbă de pomenire a celui dintâi slujitor al acesteia, preotul Nicolae Cuptor.
Activitatea a continuat la Cercul Militar Iaşi, cu prezentarea unor referate şi discuţii pe teme referitoare la asigurarea asistenţei religioase în armată, punându-se accent pe Sfânta Taină a Mărturisirii şi Sfânta Taină a Euharistiei. Mai multe detalii ne-a oferit preotul militar Valentin Lazăr de la Statul Major al Forţelor Terestre: „La această convocare au participat un număr de 44 de preoţi din forţele terestre, iar activitatea în sine s-a dorit a fi una în care să se dezbată anumite probleme ce au fost identificate în spaţiul militar, probleme de asistenţă religioasă. S-au adus în atenţie aspecte ale slujirii din teatrele de operaţii pentru militari, chestiuni particulare ale Tainei Mărturisirii şi Tainei Împărtăşirii pe câmpul de luptă, dar şi asistenţa post-traumatică acordată militarilor răniţi. De asemenea, s-au prezentat referate despre domnitorul martir Constantin Brâncoveanu, despre arta şi cultura în timpul domniei sale. Din partea Secţiei de Asistenţă Religioasă din cadrul Statului Major General a participat părintele Ion Ilinca. Toate acestea activităţi se doresc a fi în sprijinul şi eficientizarea asistenţei religioase în forţele terestre. Forţele terestre sunt cele care se ocupă în cea mai mare parte de operaţiunile din teatrele de operaţii. După cum se ştie, preoţii militari din forţele terestre însoţesc efectivele care participă acolo şi, ca o particularitate, anul acesta vom discuta despre lăcaşul de cult care se află acum în teatrul de operaţii din Afganistan - unde va fi repatriat, dar şi despre obiectele de cult care au fost folosite acolo la slujire.“
Preoţii militari binecuvântaţi de IPS Teofan
După cum a menţionat şi preotul militar Adrian Morţun de la Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt“ din Iaşi, în cadrul convocării au fost incluse vizite la Catedrala mitropolitană, unde preoţii militari au fost primiţi de Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, precum şi la biserici, mănăstiri, lăcaşuri de cult şi alte obiective religioase din Iaşi: Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“, Mănăstirea Cetăţuia, Mănăstirea Miclăuşeni, Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul“, Catedrala Romano-Catolică.
Trebuie adăugat faptul că, tot cu prilejul convocării, la Cercul Militar Iaşi a fost amenajată şi poate fi văzută, până pe data de 29 mai 2014, expoziţia de icoane şi ouă încondeiate a artistului popular Dan Horgan. Intrarea este liberă. (T.R.)