Preoții de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor s‑au reunit la Palatul Patriarhiei astăzi, 23 decembrie, în cadrul ultimei ședințe din acest an declarat în Patriarhia Română an omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și an comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți. Cu acest prilej, clericii au primit distincții din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care i‑a binecuvântat la final în cadrul unui moment solemn.
Credința puternică învinge încercările vieții
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost prezent ieri, 29 iulie 2018, în Duminica a 9-a după Rusalii, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfântul Anton”-Curtea Veche, Paraclis Patriarhal, Protopopiatul Sector 3 Capitală. La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul României a evidențiat în cuvântul de învățătură că pericopa evanghelică de la Matei 14, 22-34, în care se vorbește despre umblarea pe mare a lui Iisus și despre potolirea furtunii, poate fi rezumată în următoarele cuvinte: „Credința puternică învinge încercările vieții”.
Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat în cuvântul de învățătură de ce Mântuitorul Iisus Hristos, mergând pe mare, s-a dus la ucenicii Săi care erau în primejdie de înec, la a patra strajă din noapte: „El merge spre ucenici când lumina începe să învingă întunericul, în perioada de la ora 3 după miezul nopții, spre ziuă, deci atunci când slăbește întunericul și apar primii zori. Prin aceasta ne arată că El risipește întunericul, fiind Lumina lumii și aduce cu prezența Sa lumină, speranță și mult ajutor în sufletele celor care se luptă cu valurile vieții, după cum se luptau ucenicii cu valurile mării învolburate”.
În continuare, Preafericirea Sa a subliniat importanța credinței puternice, precum și importanța ajutorului lui Dumnezeu acordat în situații-limită sau în vremuri de încercare. „Cât timp Petru a privit la Hristos, a înaintat spre El. Când nu a mai privit la Hristos, ci a început să se teamă de stihiile schimbătoare ale mării învolburate, a început să se scufunde (...). Această furtună pe mare, care învăluie corabia cu valuri mari și o pune în primejdie, este un examen pe care ucenicii Mântuitorului îl trec, dar nu singuri, ci cu ajutorul Învățătorului lor. Oricât de iscusiți înotători erau ei, pentru că erau pescari, și oricât de buni corăbieri ar fi fost, când furtuna a fost prea mare, ei erau complet derutați, dezorientați și descurajați. Numai venirea lui Iisus spre ei și potolirea furtunii de către El i-a salvat. Aici, Evanghelia ne arată că Mântuitorul Iisus Hristos a dorit să-i învețe pe ucenici nu doar oferindu-le totul de-a gata, în mod minunat, adică rezolvând ușor problemele pentru oameni comozi, ci i-a lăsat și pe ei să se lupte singuri, să vadă importanța ajutorului lui Dumnezeu în vreme de încercare. Când totul merge bine, omul nu se mai întreabă de unde vine binele, dar când este copleșit de necazuri, de încercări, de boală și de suferințe, abia atunci se întreabă: Unde este Dumnezeu? De ce nu mă ajută? El este prezent, dar tu nu l-ai chemat! Ai crezut că te descurci singur. Evanghelia de astăzi ne arată că sunt situații în care omul nu poate conta pe propria sa putere, înțelepciune, performanță și profesionalism”, a reliefat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Corabia în furtună este simbolul Bisericii lui Hristos
Patriarhul României a explicat apoi simbolismul corabiei și al furtunii pe mare, din Evanghelia Duminicii a 9-a după Rusalii. „Evanghelia de astăzi este o Evanghelie a încercării și a încurajării, a luptei și a biruinței. Evanghelia de astăzi se referă la taina Bisericii. Corabia este Biserica lui Hristos. Furtuna, valurile, vântul potrivnic înseamnă persecuțiile, ereziile, ostilitatea lumii față de mesajul Evangheliei, ura lumii păcătoase față de Hristos și față de ucenicii care propovăduiesc Evanghelia. Deci corabia aceasta este o corabie care se luptă cu valurile, după cum Biserica, în marea vieții învolburate, se luptă cu vântul potrivnic, cu ostilitatea. Dar nădejdea mare nu este în performanța slujitorilor Bisericii, ci în puterea lor de a-L chema pe Hristos, de a merge la El și de a-I cere ajutorul. Biserica lui Hristos este în primul rând salvată de Hristos, dar cei care sunt slujitori și trăitori în ea trebuie să ceară permanent ajutorul lui Hristos”, a spus Preafericirea Sa.
Întâistătătorul Bisericii noastre a mai precizat că misiunea Bisericii este aceea de a-i trece pe oameni de la viața pământească, limitată și efemeră, la viața veșnică, cerească, după modelul corabiei care i-a adus pe ucenici de la un țărm la altul. „Evanghelia de astăzi, a încercării și a încurajării, a luptei și biruinței, ne mai arată că Dumnezeu ne iubește în orice situații dificile ne-am afla și așteaptă ca noi să-i cerem ajutorul Lui și El să fie salvatorul și izbăvitorul nostru”, a spus Patriarhul României.
Daruri pentru Paraclisul Patriarhal şi credincioși
La final, Preafericirea Sa a oferit pentru Biserica „Sfântul Anton”-Curtea Veche, Paraclis Patriarhal, mai multe cărți religioase, apărute recent la Editurile Patriarhiei Române, precum și un DVD „Marea frescă a Ateneului Român”, realizat de Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române, iar credincioșilor prezenți iconițe în semn de binecuvântare. De asemenea, pr. paroh Gheorghe Zaharia i-a mulțumit Preafericirii Sale pentru cuvântul de învățătură și pentru binecuvântare, oferindu-i un buchet de flori.