De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Cronica unei tabere reușite la munte
Mare a fost bucuria unui grup de copii și tineri, apropiați vieții duhovnicești ecleziale, când au primit chemarea de a participa la tabăra „Traiul de zi cu zi și obiceiurile din satul românesc tradițional”, organizată de Protoieria Sector 4 Capitală în perioada 16-21 august 2019. A fost aleasă ca destinație zona Vâlcii, renumită atât pentru comorile sale duhovnicești – adevărate salbe de mănăstiri și biserici cu intensă trăire spirituală, dar și pentru dăinuirea perenă a vieții rurale autentice, bogat ilustrată de meșteșuguri și datini menite să înveșnicească chipul frumos al țăranului român.
Cei 21 de participanți, cu vârste între 6 și 19 ani, coordonați de Emanuela Pestroiu, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, au trăit, vreme de 6 zile, experiența unei îmbogățiri spirituale, revenind în mijlocul unei lumi de unde își trag sevele existenței lor citadine de astăzi, pentru a cultiva memoria înaintașilor și etosul românesc autentic.
După o sesiune de cunoaștere reciprocă și împrietenire, la Parcul natural de aventură „La Liane” din județul Argeș, prima zi a taberei a oferit și șansa unei călătorii în timp, vizitând Casa Memorială „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, unde se păstrează încă amintirea vie a marelui psalt, scriitor și culegător de folclor.
Ziua de sâmbătă, 17 august, a debutat cu o vizită la atelierul de olărit al familiei Pietraru din Horezu, unde tinerii au beneficiat de o adevărată lecție de inițiere în acest vechi meșteșug. Apoi, pentru că anul 2019 a fost dedicat de Sfântul Sinod satului românesc, dar și omagierii preoților și primarilor gospodari, a urmat o vizită în comuna Foleștii de Sus, unde familia Găman, preoți din tată-n fiu, au ținut să le arate bucureștenilor cum se păstrează tradițiile autentice, atât în slujirea eclezială în cele două biserici: cea de lemn, arhaică, și cea nouă, ctitoria familiei lor, cât și în viața de zi cu zi, unde se dovedesc a fi la fel de talentați în tainele apiculturii. Vizita la stupină a fost, așadar, un alt eveniment memorabil al taberei.
Nu se putea încheia această zi fără a zăbovi, pe același tărâm al Hurezilor, la celebra mănăstire ctitorită de Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Iar mai apoi, ca niște efigii ale arhitecturii oltenești de munte, culele de la Măldărăști s-au așternut și ele pe harta itinerantă a vizitatorilor tăbărași.
Duminică, 18 august, a fost ziua participării la Sfânta Liturghie arhierească și a întâlnirii cu ierarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în vechea biserică a Parohiei Chiciora, monument istoric, după care a urmat vizitarea stațiunii Băile Olănești, renumită pentru apele sale minerale tămăduitoare. După-amiază, a urmat o drumeție spre un colț de rai: Schitul Jgheaburi, un loc al retragerii smerite, în rugăciune tainică, greu de atins, dar și mai greu de părăsit.
Ziua de luni, 19 august, a fost dedicată activităților recreative. Dimineața a fost vizitată salina Ocnele Mari, prilej de popas duhovnicesc la capela subpământeană, dar și de interminabile jocuri în binefăcătorul mediu salin. Distracția a continuat la Aquapark Posada. Iar seara a fost dedicată cântecului și jocului popular, într-o întâlnire memorabilă cu membrii formației Datina din Dăești, județul Vâlcea, care au executat un adevărat recital de folclor autentic. Bineînțeles că la horă s-au prins și tinerii bucureșteni. Marți, 20 august, a urmat o adevărată desfătare pentru suflet și trup: o șansă de a contempla, în serenitate, frumusețea creației lui Dumnezeu, descoperind „Drumul Regelui” - Transalpina, într-o zi senină de vară. Pădurile umbroase de la Voineasa, oglinda neclintită a lacului Vidra, stâncile golașe și pășunile din Pasul Urdelor, vârful Mohorul în toată măreția lui au fost tot atâtea imagini de neuitat, înscrise pe retina micilor călători. Iar ca acestea să fie acompaniate și gastronomic, trebuie adăugată oprirea la prânz la Stâna Ștefanu, unde aerul tare al înălțimilor se umple de mireasma bucatelor tradițional-pastorale.
Ultima zi a taberei a însemnat o nouă călătorie cu caracter inițiatic. Pentru tinerii bucureșteni, vizita la Ferma Sia, îngrijită cu talent de mare gospodar de părintele cu același nume, Luca Georgian Sîia, din satul vâlcean Orlești, a fost o adevărată ocazie de a întâlni, în mediul lor, animalele domestice crescute dintotdeauna de români. Și, pentru că în apropiere se aflau domeniile viticole ale Drăgășanilor, o vizită la crama Știrbey a deslușit, pe înțelesul tuturor, tainele podgoriilor, însoțite, firește, de o degustare de struguri proaspeți. Înainte de întoarcerea acasă, la Clubul Copiilor din Drăgășani, a urmat o întâlnire cu tinerii localnici, care le-au prezentat oaspeților din București tainele cântecului și dansului popular românesc.
Plini de fericire și îmbogățiți sufletește, participanții la tabără s-au întors în Capitală, aducând slavă lui Dumnezeu pentru ocrotirea Sa proniatoare și mulțumind organizatorilor: Protoieria Sector 4 Capitală, cu sprijinul Arhiepiscopiei Bucureștilor, sub părinteasca purtare de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Cu mult entuziasm, ei nădăjduiesc în continuarea și dezvoltarea acestor proiecte misionare ecleziale, la care ar fi dornici să participe cu bucurie și în viitor.