Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Curs de formare pentru lucrul cu tinerii pentru preoți din Bacău
Protoieria Bacău a implementat un program de formare pentru preoții care desfășoară în parohii activități în cadrul celor peste 20 de centre catehetice pentru copii și centre pentru tineri, la care s-au adăugat și alți preoți care vor desfășura ulterior astfel de inițiative.
Luni, 10 mai 2021, cei 40 de preoți participanți la cursul de formare desfășurat sub titlul „Educație nonformală pentru dezvoltarea comunității” au primit vizita și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Ierarhul a vorbit despre nevoia stringentă a preoților de a implica activ tinerii și copiii în viața comunităților parohiale. De asemenea, a accentuat importanța dezvoltării unei relații vii între preot și tinerii din parohia încredințată spre păstorire.
Cursul a avut drept motto „E nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil! - poate chiar satul meu”. Una dintre nevoile care nu suferă amânare la nivelul parohiilor este aceea de a reuși să implice activ tinerii și copiii în viața comunității parohiale. De aceea este nevoie să fie construită o relație vie cu aceștia.
Pentru a reuși acest lucru, este nevoie de cunoașterea unor răspunsuri la întrebări precum: Cine sunt copiii și tinerii din parohie? Care sunt nevoile lor reale? În ce context trăiesc și, mai ales, pentru ce lume se pregătesc ei? Cât de importantă este structurarea lor valorică și ce rol poate juca personalitatea preotului în formarea caracterului lor?
Cursul le-a oferit preoților participanți noi competențe și abilități, respectiv au cunoscut specificul social actual, precum și caracteristicile generațiilor actuale de copii și tineri, au aflat modalitățile în care creierul se dezvoltă și învață - elemente de neuroștiință, și au descoperit caracteristicile educației nonformale și modalitățile în care se pot utiliza metodele și instrumentele specifice acestui context de învățare la nivelul parohiei. De asemenea, au elaborat planuri de activități de educație nonformală la nivelul parohiei în care activează, după o structură dată.
Acest curs s-a desfășurat în perioada 10-11 mai, pe durata a 20 de ore, la Așezământul social „Sfânta Teodora de la Sihla” al Parohiei Tamași, cu sprijinul preotului paroh Sorin Popica.
Cursul a fost susținut de către dr. Oana Moșoiu, lector universitar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității din București; Romeo Moșoiu, consilier în cadrul Ministerului Educației, și prof. dr. Alina Mirică, preoteasă, formator program „Pregătiți pentru viață”.
La final, preoții participanți au primit certificate din partea formatorilor, care să ateste participarea și competențele dobândite în cadrul acestor zile de curs.