În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Cursuri pentru obținerea gradelor preoțești în Mitropolia Olteniei
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, au început luni, 26 august, cursurile pentru obținerea gradelor preoțești de definitivat și gradul al II-lea pentru clerici din eparhiile Mitropoliei Olteniei. Acestea se desfășoară la Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, până la 6 septembrie 2024.
Cursurile pentru obținerea gradelor clericale sunt organizate în special pentru preoții din Mitropolia Olteniei. Activitatea este coordonată de către părintele Adrian Lupu, consilier al Sectorului de învățământ al Arhiepiscopiei Craiovei, iar părinții profesori au fost desemnați din partea Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova pentru susținerea cursurilor. Anul acesta s-au înscris aproximativ 60 de preoți.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a subliniat importanța legăturii cu Mântuitorul Iisus Hristos, prin primirea Sfintei Taine a Hirotoniei, pentru a sluji oamenilor: „Bine ați venit la aceste cursuri de grade preoțești și de îndrumare pastorală. Este o tradiție a noastră să organizăm asemenea cursuri, în lumina celor care au fost hotărâte de Sfântul Sinod. Anul acesta vorbim despre îngrijirea bolnavilor și despre pastorația acestor oameni. Întâi de toate, aș dori să vă readuc aminte despre îndatorirea fundamentală a preotului, aceea de a sluji lui Dumnezeu și oamenilor. La hirotonie primim în palmele noastre Trupul Mântuitorului Hristos, iar arhiereul spune: «Primeşte acest Odor şi-L păstrează pe El până la a doua venire a Domnului nostru Iisus Hristos, când are să-L ceară de la tine». Aceste cuvinte sunt fundamentul învestiturii noastre ca preoți, dar și al obligației noastre care se naște din această chemare a lui Dumnezeu. Primim acest odor ca să-l avem întotdeauna în viața noastră ca pe idealul cel mai de preț al existenței noastre. Niciodată nu vom putea găsi în altă parte pe altcineva care să ne dea credibilitate și consistență în viața aceasta pământească. Sfântul Apostol Petru spune: «Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vieţii celei veşnice» (Ioan 6, 68). Prin urmare, și noi trebuie să avem în minte aceste cuvinte ale Apostolului că nicăieri în lumea aceasta nu ne vom putea duce, pentru că Cel care ne-a chemat este Însuși Fiul lui Dumnezeu, care are cuvintele vieții celei veșnice”.
La final, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe toți preoții prezenți la aceste cursuri să fie atenți la cursurile predate de părinții profesori și să fie deschiși dialogului pentru a lămuri sau clarifica nevoile pastorale actuale.