În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Daruri pentru persoane nevoiaşe, de Crăciun
Protopopiatul Ortodox Gherla, împreună cu mai mulţi oameni generoşi, a reuşit să readucă zâmbetul pe chipul a peste 200 de persoane nevoiaşe. De asemenea, peste 20.000 de copii din judeţele Bistriţa-Năsăud, Suceava, Mureş şi Cluj s-au bucurat de daruri de Crăciun aduse din Germania, în cadrul acţiunii „Camionul de Crăciun“.
În cadrul proiectului filantropic „Sărbători binecuvântate pentru 90 de copii şi persoane vârstnice“, care a fost lansat la începutul Postului Crăciunului de Protopopiatul Gherla, foarte mulţi oameni cu suflet mare din protopopiat, şi nu numai, au răspuns apelului de a-i ajuta pe cei săraci.
Astfel, în perioada 15 noiembrie - 15 decembrie au fost colectate la sediul Protopopiatului Gherla produse alimentare, produse de igienă, îmbrăcăminte, încălţăminte şi jucării. Zeci de daruri pentru cei nevoiaşi au fost primite şi din partea doctorului Rareş Stoicescu din Odorheiul Secuiesc, care nu a rămas indiferent la nevoile celor sărmani. În plus, din fondurile adunate au fost ajutate mai multe familii să-şi achiziţioneze lemne pentru foc.
Darurile au fost împărţite la domiciliul fiecărei familii de către asistentul social al Protopopiatului, Elena Gheberta, împreună cu voluntari ai Asociaţiei Tinerilor Creştini Ortodocşi Gherla. O parte din produsele agricole şi alimentare au fost distribuite şi Cantinei Sociale „Sfânta Muceniţă Filofteia“ din Bistriţa, care asigură hrana zilnică pentru 60 de persoane sărace. S-au bucurat de daruri şi 25 de copii, beneficiari ai centrului de zi „Micul Prinţ“ din Gherla.
În această misiune de a le face Crăciunul mai frumos persoanelor sărmane şi copiilor nevoiaşi din Gherla s-a implicat şi o echipă de voluntari formată din studenţi ai Facultăţii de Medicină Dentară din Cluj-Napoca. Ei au reuşit să ajute 15 familii aflate în evidenţa Biroului de Asistenţă Socială al Protopopiatului Gherla, oferindu-le mici daruri.
Daruri pentru 20.000 de copii
Peste 20.000 de copii din judeţele Bistriţa-Năsăud, Suceava, Mureş şi Cluj s-au bucurat de daruri de Crăciun aduse din Germania, în cadrul acţiunii „Camionul de Crăciun“ pe care Cavalerii Ioaniţi din Germania şi Asociaţia Tăşuleasa Social din Bistriţa o organizează de 12 ani.
Astfel, 17 tiruri încărcate cu pachete, pregătite de familiile şi copiii din Bavaria, au sosit în cursul nopţii de sâmbătă în pasul Tihuţa din Judeţul Bistriţa-Năsăud, unde se află campusul Tăşuleasa Social. În cursul zilei de duminică sute de voluntari au împărţit cele aproximativ 23.000 de cadouri copiilor din 164 de localităţi din judeţele Bistriţa-Năsăud, Suceava, Mureş şi Cluj, potrivit Agerpres.
Au primit câte un dar de Crăciun toţi copiii cu vârste între 3 şi 15 ani care frecventează o formă de învăţământ. În fiecare pachet, cei mici au regăsit, pe lângă alimente neperisabile, dulciuri, cărţi de colorat sau jucării, produse de igienă personală.
S-a bucurat de daruri şi comunitatea de rromi de la Pata-Rât de la periferia Clujului. Camionul de Crăciun a ajuns duminică şi aici, unde au fost împărţite peste 300 de pachete familiilor nevoiaşe şi copiilor sărmani. S-au implicat în această acţiune voluntari din Germania, din cadrul Asociaţiei Tăşuleasa social, consilierul misionar social al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Liciniu Câmpean, şi membrii Asociaţiei ortodoxe „Sfântul Moise Arapul“.
Potrivit coordonatorului Asociaţiei ortodoxe social-misionară culturală pentru rromi, „Sfântul Moise Arapul“, Crăciun Ioan Lăcătuş, vor fi împărţite în zilele următoare şi 100 de pachete elevilor rromi de la liceele din Cluj.
Faţă de ceilalţi ani, organizatorii acţiunii „Camionul de Crăciun“ s-au gândit să îi implice pe copiii care au primit aceste cadouri într-o acţiune de plantare de arbori, în semn de recunoştinţă pentru darurile primite. Astfel, în data de 28 martie 2015, Tăşuleasa Social va decreta „Ziua Arborelui“, iar cei mici vor fi rugaţi să planteze fiecare, în localitatea de care aparţine, câte un copac, puieţii şi terenul urmând să fie puse la dispoziţie de către autorităţile locale.