De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Darurile toamnei ne învață să fim milostivi
În urma demarării proiectului „Săptămâna legumelor și a fructelor”, inițiat de Inspectoratul Școlar al Municipiului București la finalul toamnei (21‑25 noiembrie), Parohia „Sfinții Voievozi”‑Oțetari în colaborare cu Școala „Sfântul Silvestru” și Colegiul Național „Spiru Haret” din București au reușit strângerea de legume și fructe. O parte din acestea au fost donate cantinei sociale a Protoieriei Sectorului 2 din Capitală, iar restul au fost direcționate către familiile nevoiașe ale Parohiei Oțetari.
Parohul bisericii, părintele Cătălin Ciocan, a declarat că „această acțiune, ca și multe altele derulate de comunitatea noastră, se înscrie în seria celor dedicate filantropiei și grijii pentru alimentație sănătoasă și a unei atitudini ecologice față de natură. Copiii învață iubirea față de Dumnezeu și de aproapele și faptul că sănătatea este un dar de la Dumnezeu, de care trebuie să avem grijă printr‑o alimentație sănătoasă. Natura reprezintă moștenirea pe care Dumnezeu a lăsat‑o oamenilor și de care suntem datori să avem grijă. În acest sens, copiii au răspuns cu dragoste chemării noastre de a oferi bucurie din bucuria Nașterii lui Hristos, înțelegând că iubirea lor poate schimba lumea”.
Și nutriționiștii încurajează consumarea de legume și fructe fiindcă acestea aduc un plus de sănătate organismului. Elena Blănaru, biolog și nutriționist, care predă cursuri pentru alimentație sănătoasă elevilor de liceu din București, spune că o varianta mai potrivită și mai sănătoasă pentru vechea zicală „Nici o masă fără pește" este „Nici o masă fără legume și nici o zi fără fructe”. „Legumele și fructele sunt esențiale într‑o dietă sănătoasă, fiind nu doar surse de vitamine (fapt cunoscut de toată lumea), ci mai ales de fibre, antioxidanți și alți compuși bioactivi care susțin și completează propriile noastre mecanisme de apărare în fața bolilor. Alimentația săracă în fibre care îl caracterizează pe omul modern îl și predispune la numeroase afecțiuni cronice a căror incidență a crescut exponențial în ultimul secol, inclusiv în rândul tinerilor și al copiilor. Legumele și fructele nu sunt valoroase nu doar pentru calitățile lor nutriționale. Ele ne colorează farfuriile și creează diversitate pe masă. Să nu le folosim doar ca elemente de decor, ci să profităm de ele ca de niște mijloace pe care ni le‑a pus la îndemână Dumnezeu de a ne dezvolta și a ne apăra în lumea pe care singuri ne‑am făcut‑o potrivnică prin neascultare și lăcomie”, a spus Elena Blănaru. (A.P.)