Săptămâna Luminată a reprezentat un prilej de deosebită bucurie duhovnicească pentru credincioșii Parohiei „Sfântul Gheorghe”‑Andronache din sectorul 2 al Capitalei. Cele trei zile de praznic al Învierii
Denia din Sfânta și Marea Marți la Catedrala Patriarhală
Citiţi şi: Programul Deniilor din Săptămâna Mare la Catedrala Patriarhală
Denia din Sfânta și Marea Marți a fost săvârșită în seara zilei de luni, 14 aprilie, la Catedrala Patriarhală din București. Potrivit tradiției, la Deniile săvârșite în primele patru zile ale săptămânii, împreună cu soborul catedralei slujesc și preoți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, care rostesc câte un cuvânt de învățătură.
La finalul Deniei ce a cuprins slujba Utreniei zilei de marți, părintele lect. dr. Cosmin Pricop, decanul instituției de învățământ teologic, a rostit cuvântul de învățătură.
„Continuăm această călătorie încredințați fiind că, intrând împreună cu El în cetate, petrecând împreună cu El această săptămână, trăim real și deplin acele momente ale Sfintelor și Mântuitoarelor Sale Pătimiri. De aceea, este foarte important să înțelegem că toate rânduielile pe care le săvârșim în biserică, mai cu seamă în această săptămână, nu reprezintă niște replici ale unui original care s-a întâmplat acum 2.000 de ani, ci reprezintă trăirea reală și deplină a acelorași momente pe care, împreună cu Hristos, le-au trăit Sfinții Apostoli, femeile mironosițe și toți cei care L-au însoțit pe Mântuitorul pe drumul către Cruce, către Răstignire și apoi către mormântul Învierii. (...) Această călătorie continuă astăzi cu Mântuitorul Iisus Hristos, aflat în Ierusalim, pe care ucenicii Îl întreabă când va veni sfârșitul, când va veni Fiul Omului și care vor fi semnele venirii Sale. Mântuitorul le răspunde că nimeni nu știe acel moment, nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl. Sfântul Ioan Gură de Aur ne învață că acest răspuns nu arată faptul că Mântuitorul nu știa când va veni acel moment, ci El încearcă să-i facă pe ucenici să nu se mai gândească la acest moment, ci la evenimentele cu adevărat importante pe care ei urmau să le trăiască în Ierusalim”, a explicat părintele decan.
Răspunsurile liturgice la strană au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.