La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Deschiderea anului universitar 2021-2022 la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași
Studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași au participat miercuri, 29 septembrie 2021, alături de profesorii lor, la deschiderea festivă a cursurilor.
Manifestările dedicate deschiderii noului an universitar au debutat în dimineața zilei de miercuri cu slujba Sfintei Liturghii, unde, în prezența studenților, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți profesori, din care a făcut parte și decanul instituției de învățământ, părintele profesor Ion Vicovan. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte dintre membrii Corului bărbătesc „Mitropolitul Iosif Naniescu~ al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, dirijat de părintele profesor Ionuț Gabriel Nastasă.
În cuvântul adresat tinerilor, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a evidențiat importanța echilibrului pe care trebuie să-l aibă între studiu și viața duhovnicească, îndemnându-i la responsabilitate și seriozitate pentru a se împărtăși pe deplin din învățătura Bisericii, transmisă de la catedră de către părinții profesori: „Iubiți părinți profesori, iubiți studenți, să vă dăruiască Dumnezeu putere și în acest an, să vă implicați cu adevărat în lucrarea care vă stă înainte! În același timp, precum în toate lucrurile, măsura este izvorul înțelepciunii și al direcției celei adevărate, munca voastră să nu devină însă activism. Sau, cum spunea un mare teolog ortodox american, «blestemul muncii nenumărate». Să îmbinați munca cu momente de odihnă, de tihnă, de lectură, de rugăciune, de pelerinaj, de ședere în munte, în pădure, pentru ca toate acestea, munca pe de o parte și tihna și odihna sufletească și trupească chiar, pe de altă parte, să constituie cele două aripi cu care să zburați frumos prin văzduhul facultății noastre, și să vă bucurați și voi, și cei dragi vouă, și părinții, și profesorii care vă povățuiesc, și societatea noastră, care așteaptă atât de mult de la preoții ei. Să ne aibă Dumnezeu în grija Sa!”
Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași este una dintre puținele facultăți din cadrul UAIC care, din cauza măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii noului coronavirus, își vor desfășura cursurile în format hibrid, atât fizic, cât și online, cu respectarea reglementărilor aflate în vigoare.