Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Deschiderea anului universitar pentru studenții teologi din Timișoara
Începutul anului universitar a fost marcat luni, 3 octombrie, și la noul sediu al Facultății de Teologie Ortodoxă din Timișoara, printr-o festivitate de deschidere la care au participat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, părinții profesori, cadre universitare și studenții. Cu acest prilej, a fost sfințită și noua capelă, unde studenții participă la sfintele slujbe și fac, totodată, practică liturgică.
Capela a fost înzestrată cu iconostas, prin contribuția profesorilor, a studenților, a unor credincioși, precum și a unor parohii din Arhiepiscopia Timișoarei. Lăcașul de cult a fost împodobit cu icoane, vitralii și au fost aduse obiecte, cărți de cult și veșminte. Pentru organizarea și dotarea capelei, un rol deosebit de important l-a avut Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, cu a cărui binecuvântare s-a realizat această lucrare.
După slujba de sfințire, au fost rostite alocuțiuni specifice momentului de către pr. conf. dr. Constantin Jinga, coordonatorul colectivului de la Teologie ortodoxă, prof. dr. Dana Percec, prorectorul Universității de Vest, și conf. univ. dr. Loredana Pungă, decanul Facultății de Litere, Istorie și Teologie.
Mitropolitul Banatului i-a îndemnat pe tinerii studenți teologi să se preocupe, pe lângă studiu, și de rugăciune. În acest context, Înaltpreasfinția Sa a dăruit Facultății de Teologie dicționarul patristic grec-englez „G.W.H. Lampe”, dicționarul latin „Oxford”, dicționarul grec-englez „Liddle-Scott”, dicționarul grec „Brill”, Noul Testament în limba greacă și latină, precum și mai multe volume din opera teologică a profesorului Georges Florovsky.