La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Deschiderea noului an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti
Ieri, 1 octombrie 2009, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, a avut loc festivitatea de deschidere a noului an universitar
Festivitatea a început cu slujba Sfintei Liturghii săvârşită în Paraclisul „Sfânta Ecaterina” al Facultăţii, urmată de o slujbă de Te Deum. Cele două slujbe au fost săvârşite de Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.
La finalul slujbei de Te Deum, la care au participat reprezentanţi ai Universităţii Bucureşti, profesori şi studenţi ai facultăţii, părintele profesor Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii, a rostit un mesaj festiv în care a subliniat că studenţii şi profesorii studiază teologie pentru a deveni mărturisitori, nu doar păstrători ai Tradiţiei apostolice.
„Teologia fără experienţă este teologie moartă”
În acelaşi timp, părintele decan Buchiu a arătat că „teologia pe care o facem aici este şi ştiinţă. Teologia noastră trebuie să fie la cele mai înalte standarde academice. Aşa ne străduim şi încercăm noi profesorii şi aşa trebuie să faceţi şi dumneavoastră studenţii, pentru că aşa putem da un răspuns credibil şi inteligibil în societatea noastră românească”. Părintele decan a evidenţiat de asemenea că „teologia trebuie dublată de experienţa liturgică. Aceasta este experienţa noastră pe care trebuie să o facem, pentru ca viaţa noastră spirituală să fie dinamică, să aibă consistenţă, să experiem aici, în biserică, ceea ce noi învăţăm în sălile de curs. Teologia fără experienţă este teologie moartă”, a spus părintele decan Ştefan Buchiu.
În continuare, Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul a transmis studenţilor, cadrelor didactice şi părinţilor prezenţi binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi a îndemnat pe toţi cei prezenţi la desăvârşirea darului cunoştinţelor primite de la Dumnezeu. „Şcoala teologică are fără îndoială o componentă academică foarte importantă, aceea de cercetare, de studiu, de expunere sistematică a învăţăturilor de credinţă, dar tot atât de importantă şi poate chiar mai importantă este aceea de formare, de spiritualitate liturgică. De aceea, îmi exprim speranţa şi convingerea că tinerii care s-au gândit să vină la Facultatea de Teologie doresc să-şi împlinească cunoştinţele, dar mai ales să se formeze ca misionari ai Bisericii”, a spus PS Ciprian Câmpineanul.