De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Descoperire astronomică făcută de seminaristul Andrei-Marian Stoian din Galați
Andrei-Marian Stoian, elev la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, pasionat de astronomie, a descoperit mai multe stele variabile, care au fost denumite după numele comunei Schela, din judeţul Galaţi, de unde este originar. În noaptea de 2-3 ianuarie 2017, tânărul seminarist a identificat pe cer steaua variabilă Schela V1. În urma observaţiilor fotometrice, prin intermediul telescopului principal al observatorului personal aflat chiar în curtea casei părintești din localitatea Schela, Andrei-Marian Stoian a identificat alte patru stele variabile, Schela V2, Schela V3, Schela V4 şi Schela V5.
Pasiunea pentru astronomie a fost descoperită de tânărul gălăţean la vârsta de 9 ani, atunci când părinţii săi i-au achiziţionat un telescop de jucărie. De la acest telescop de jucărie a ajuns în prezent să deţină propriul său telescop profesional, să se documenteze temeinic în acest domeniu şi să fie membru al Astroclubului „Călin Popovici”, care funcţionează pe lângă Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” din Galaţi.
Primele observaţii ştiinţifice realizate de astronomul amator au început în anul 2013, când a primit şi codul de recunoaştere internaţională Minor Planet Center (MPC), instituţie internaţională finanțată de NASA, care funcționează la Muzeul Smithsonian. Aceasta se ocupă cu centralizarea bazei de date referitoare la asteroizi, comete și sateliți de la observatoarele astronomice din toată lumea.
Toate datele adunate de tânărul seminarist au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO - American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile, confirmându-se astfel aceste descoperiri. Descoperirea stelelor Schela V2 şi Schela V4, de tipul EA, reprezintă o premieră naţională în astronomie. Patru din cele cinci stele variabile descoperite de elevul Andrei-Marian Stoian se află în zona circumpolară din România şi pot fi observate pe tot parcursul anului.