De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu omagiați la Biblioteca Națională
În Sala „Atrium” a Bibliotecii Naționale a României din București a avut loc joi seară, 2 noiembrie, o manifestare cultural-artistică dedicată vieții și operei domnitorului Dimitrie Cantemir și compozitorului Ciprian Porumbescu. Evenimentul a cuprins vernisarea unei expoziții tematice de fotografie, precum și lansarea unor volume tipărite la Editura „Crimca” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, prin care au fost omagiate într-un mod exemplar cele două personalități. Momentul cultural a fost completat de Grupul psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, care a susținut un concert de muzică psaltică și polifonică tradițională.
Seara cultural-artistică a fost organizată în contextul Anului cultural „Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu” care marchează la nivel național împlinirea a 300 de ani de la trecerea la cele veșnice a domnitorului cărturar Dimitrie Cantemir. În acest context, compozitorul Ciprian Porumbescu este pomenit pentru că s-au împlinit 170 de ani de la nașterea sa și 140 de ani de la trecerea lui din viața aceasta.
Pentru a aduce în prim-plan moștenirea cultural-artistică a celor două personalități iubitorilor de istorie și artă din București, și nu numai, au fost prezentate, prin imagini și muzică, momente importante din viața și opera acestora.
În deschiderea evenimentului de la Biblioteca Națională a României, părintele dr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal și directorul Publicațiilor „LUMINA” ale Patriarhiei Române, a transmis un mesaj de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a prezentat legătura celor două personalități comemorate cu Biserica.
„Acest eveniment cultural și spiritual aduce împreună două personalități, două spirite tutelare ale culturii românești și, totodată, ale spiritualității noastre creștine ortodoxe. În această seară, prin introducerea muzicală, de fapt am coborât peste veacuri către adâncurile sufletului românesc, pentru că atât muzicianul, compozitorul Ciprian Porumbescu, cel trecut de tânăr la cele veșnice, cât și prințul, filosoful și scriitorul Dimitrie Cantemir au legături puternice între Biserică, duhul credinței și profunzimea sufletului românesc. Prin Ciprian Porumbescu ne deschidem către cultura europeană, către capitala muzicii, Viena, iar prin Dimitrie Cantemir mergem la muzica orientală, la vechiul Bizanț, la Patriarhia Ecumenică și către răsărit, până la Sankt Petersburg, până în locurile în care vestitul nostru voievod a pribegit. Când vorbim despre Ciprian Porumbescu sau Dimitrie Cantemir ar trebui să-i căutăm, să-i citim, să înțelegem epoca în care au trăit, modul genial în care au creat și, totodată, să renaștem speranța. Acești oameni minunați sunt piloni ai culturii și spiritualității românești, dar și piloni ai spiritualității universale: un membru al Academiei din Berlin și un om care a întrupat în compozițiile sale adâncurile sufletului românesc“, a spus părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu.
Manifestarea a cuprins, pe lângă expoziția tematică de fotografie, și lansarea a mai multor volume apărute la Editura „Crimca” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, dintre care amintim: „Dimitrie Cantemir - Domn Moldav și «Principe al științei românești»” - coordonat de pr. prof. dr. Vasile Nechita și de arhid. lect. dr. Vasile Demciuc; „Ciprian Porumbescu - promotor al culturii române și al valorilor religioase”, volum ce întrunește comunicările susținute de participanții la simpozionul național cu aceeași titulatură desfășurat în luna octombrie la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și volumul „Apologeții vieții creștine: imnografii, cântăreții bisericești și vârstnicii în slujba Bisericii”.
Cei prezenți au putut audia, în amintirea celor doi creatori de cultură națională, concertul susținut de Grupul psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, dirijat de arhid. Ilie Leonte, care a interpretat un program de muzică psaltică, dar și, în premieră pentru acest grup, piese corale polifonice tradiționale compuse de Ciprian Porumbescu.
Între invitații serii s-au numărat prof. dr. Adrian Cioroianu, manager al Bibliotecii Naționale a României și cadru didactic la Universitatea București, gazda evenimentului și moderator; prof. dr. Gheorghe Onișoru, de la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, și arhid. lect. Vasile Demciuc, de la Facultatea de Istorie și Geografie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și consilier eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava, cu Biblioteca Națională a României și cu Centrul Cultural Bucovina.