În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Distincții pentru cântăreții bisericești din Protoieria Sector 1 Capitală
La biserica Parohiei Precupeții Noi a avut loc joi, 15 februarie, prima întâlnire cultural-administrativă din acest an a preoților din Protoieria Sector 1 Capitală. Evenimentul a cuprins conferința „Boala și suferința”, susținută de părintele Nicolae Dima de la Biserica „Sfântul Nicolae”-Dintr-o zi, urmată de comunicări administrative și oferirea Diplomei comemorative a anului 2023 cântăreților bisericești din protoierie.
Conferința administrativă a debutat cu Sfânta Liturghie săvârșită în biserica Parohiei Precupeții Noi de un sobor de preoți, condus de părintele Marin Comănescu, protoiereu al Protopopiatului Sector 1 Capitală. Răspunsurile liturgice au fost oferite de mai mulți psalți de la parohii din sector. „Astăzi am avut o conferință cu tematica legată de Anul omagial, susținută de părintele Nicolae Dima, întrucât am considerat că este cel mai potrivit să ne vorbească despre boală și suferință. Am dorit ca această temă să ne sensibilizeze pe toți, ca în anul în curs să fim mult mai atenți față de cei bolnavi. Am avut și câteva aspecte administrative de anunțat, precum procesiunea cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, care va avea loc în sectorul 1 începând cu data de 1 aprilie, ca să ne aducă întărire și binecuvântare. Ne onorează această întâlnire pentru că astăzi, la Sfânta Liturghie, s-au reunit la strană mai mulți cântăreți bisericești din Protopopiatul Sector 1 Capitală, care au primit Diploma comemorativă a anului 2023, pentru activitatea lor”, ne-a spus părintele protoiereu Marin Comănescu.
În cadrul conferinței, părintele Nicolae Dima a expus elemente de teologie și pastorație a suferinței. „În Cartea Profetului Daniel există o imagine simbolică foarte puternică. Atunci când cei trei tineri sunt aruncați în cuptorul cel de foc pentru că nu vor să se închine altui zeu decât adevăratului Dumnezeu, Nabucodonosor, care îi condamnase la moarte, rămâne înmărmurit și întreabă dacă nu erau trei tineri în cuptor, pentru că el vedea patru oameni, iar cel de-al patrulea are chipul așa cum sunt cele ale fiilor zeilor. (...) Această imagine este foarte importantă. Cel de-al patrulea din cuptor era, bineînțeles, prezența divină care este cu noi de fiecare dată când suntem într-un cuptor de foc, iar suferința este un astfel de cuptor. Niciodată în suferință nu suntem singuri”, a precizat părintele Nicolae Dima.
De asemenea, a fost oferită Diploma comemorativă a anului 2023 cântăreților bisericești care își desfășoară activitatea la unitățile de cult din cuprinsul protoieriei, întâlnirea continuând cu aspecte de ordin administrativ.