La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
„Doar Fiul lui Dumnezeu înomenit vindecă și trupește, și sufletește”
Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în Duminica a 4-a după Paşti, în paraclisul de la Reședința Episcopală din Oradea.
În predica rostită, ierarhul a arătat că „toată vindecarea în lume vine de la Fiul lui Dumnezeu Care S-a făcut Om pentru ca să vindece omenirea de toată boala și neputința, ceea ce înseamnă că, indiferent cât ar căuta oamenii la știința medicală, nu vor putea ajunge niciodată să se vindece deplin, pentru că vindecarea desăvârșită o dă doar Mântuitorul Iisus Hristos. Doar Fiul lui Dumnezeu înomenit vindecă și trupește, și sufletește, căci, odată cu vindecarea trupească, El iartă și păcatele (...) Vindecarea deplină înseamnă vindecarea sufletului, ceea ce presupune iertarea păcatelor, pe care doar Domnul Iisus Hristos o poate face, și vindecarea tuturor neputințelor trupești”.
Astfel, „Doctorul desăvârșit al sufletelor și al trupurilor noastre este Mântuitorul Iisus Hristos. După Înălțarea Sa la ceruri și pogorârea Duhului Sfânt, în Sfânta Biserică, cu puterea Domnului nostru Iisus Hristos, Duhul Sfânt săvârșește vindecările. Așadar, vindecările desăvârșite în această vreme a mântuirii se pot întâmpla doar în și prin Biserică, prin lucrarea harului Duhului Sfânt. Altfel, vindecarea este incompletă și boala se poate întoarce oricând, într-un stadiu mai grav, mai avansat”.
În cadrul Sfintei Liturghii, la Ectenia pentru cei adormiți, au fost pomeniți regii și reginele României trecuți în veșnicie, cu prilejul Zilei Naționale a Regalității.