La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Doi ani de la proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Dosoftei
▲ În urmă cu doi ani, pe 14 octombrie 2005, în Catedrala mitropolitană avea loc proclamarea canonizării mitropolitului Dosoftei al Moldovei z Sfântul Ierarh Dosoftei este pomenit în calendarul creştin ortodox la 13 decembrie ▲
Mâine se împlinesc doi ani de când mitropolitul Dosoftei al Moldovei a intrat în rândul sfinţilor. Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ier. Dosoftei a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii oficiate în Catedrala mitropolitană din Iaşi, cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva. La eveniment au participat mai mulţi ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), dar şi ierarhi din Biserica Ortodoxă a Greciei.
Acel eveniment a fost condus de vrednicul de pomenire patriarhul Teoctist al BOR, care în cuvântul de învăţătură a subliniat importanţa sfinţilor în viaţa noastră: „Avem nevoie de sfinţi, aşa cum avem nevoie şi de prieteni“. Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, este prăznuit în calendarul creştin ortodox la 13 decembrie.
Ierarhul cărturar cu dragoste de neam
Născut în anul 1624, la Suceava, cel care avea să devină mare ierarh al Moldovei, şi-a început studiile acasă, cu dascăli vestiţi ai mănăstirilor Ţării de Jos, apoi la Iaşi, se pare că la Colegiul „Sfinţii Trei Ierarhi“, unde a studiat gramatica, retorica, dialectica, aritmetica, muzica, geografia, astronomia şi teologia. La Liov şi-a însuşit, pe lângă ucraineană, limbile clasice (greaca şi latina), slavona bisericească şi polona, devenind unul dintre poligloţii vremii. Retras la Mănăstirea Probota, s-a dedicat nevoinţelor ascetice şi „meşteşugului“ traducerilor de texte în limba română. A păstorit pentru un an scaunul arhieresc al Huşilor şi timp de 11 ani pe cel al Romanului. În anul 1671 a devenit mitropolit al Moldovei. În ciuda vremurilor tulburi din ţară, cu dese schimbări de domnii şi repetate năvăliri străine, mitropolitul Dosoftei şi-a desfă şurat activitatea pastorală cu un devotament deosebit.
Cu ajutorul lui Nicolae Milescu, mitropolitul Dosoftei a obţinut de la patriarhul Ioachim al Moscovei o tiparniţă, cu ajutorul căreia a tipărit cele mai multe dintre lucrări. Toată viaţa mitropolitului a fost o trudă neîncetată pusă în slujba poporului şi a limbii româneşti, traducând şi versificând diferite cărţi de zidire duhovnicească.
În anul 168, mitropolitul este luat ostatic de către soldaţii polonezi care se retrăgeau din Moldova. Cu grijă sfântă, ierarhul a luat cu el şi moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, pentru a nu fi profanate. A rămas până în ultima clipă a vieţii devotat Ortodoxiei, într-un context în care presiunile şi propaganda greco-catolică erau fără scrupule. De asemenea, a inventariat cu grijă toate odoarele răpite de polonezi, care, din păcate, s-au risipit după trecerea sa la Domnul. Moaştele Sfântului Ioan cel Nou au rămas în Polonia până în anul 1783. A trecut la cele veşnice, departe de ţară, la 13 decembrie 1693, fiind înmormântat la Biserica „Naşterea Domnului“, din Zolkiew, astăzi în Ucraina.