La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Doi ierarhi au sfințit așezământul social din Rediu, Neamț
Duminică, 18 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, împreună cu Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei, au sfințit Așezământul social „Sfântul Mucenic Haralambie” din Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, satul Rediu, comuna Bâra, Protopopiatul Roman, județul Neamț.
Comunitatea de credincioși din Parohia Rediu, comuna Bâra, județul Neamț, păstorită de preotul Vlăduț Mihail Secară, i-a primit în mijlocul său pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim și pe Preasfințitul Părinte Episcop Ioan Casian, care au oficiat Sfânta Liturghie, iar la finalul acesteia au sfințit așezământul social-filantropic închinat Sfântului Mucenic Haralambie.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei, a vorbit despre înțelesurile duhovnicești ale pericopei evanghelice din Duminica a 17-a după Rusalii: „Așa cum Apostolii L-au avut prezent pe Mântuitorul în mijlocul lor, și noi, astăzi, Îl avem pe Iisus, Domnul, între noi sub forma pâinii și a vinului, care devin Trupul și Sângele Său... Suntem contemporani cu Sfinții Apostoli prin Sfânta Liturghie și prin Sfintele Taine ale Bisericii. Evanghelia de astăzi ne mai învață că noi, în calitate de creștini, suntem misionari, asemenea Mântuitorului și Sfinților Apostoli, care au mers în afara Israelului tradițional. În Canada sunt înființate noi comunități de români, ctitorindu-se biserici și parohii”.
Lucrările Așezământului „Sfântul Mucenic Haralambie” au demarat în anul 2018, sub coordonarea preotului paroh de atunci, Gheorghiță Ionuț Secară, și au fost preluate în luna mai 2021 de fratele său, preotul Vlăduț Mihail Secară.
Ansamblul social cuprinde un turn clopotniță de zid, o capelă mortuară și o sală care să deservească programelor social-filantropice și activităților catehetice și educative destinate elevilor și tinerilor. La începutul anului 2024 au fost așezate cele două clopote istorice, datând din 1798 și 1908, în noua clopotniță.
Totodată, au fost executate lucrări de înnoire și asupra lăcașului de cult, care datează din jurul anilor 1840-1850, fiind zidit de o familie de greci cu stare, împreună cu comunitatea. A fost restaurată fațada bisericii, schimbate tâmplăria și tabla acoperișului, și împodobită cu obiecte noi de cult.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în cuvântul său, i-a felicitat pe credincioși și pe toți ctitorii care au ajutat, cu timp și fără timp, la ridicarea acestui așezământ și la înfrumusețarea lăcașului de cult.
La propunerea părintelui Dan Alexandru Antoce, protoiereu al Protoieriei Roman, preotul paroh Vlăduț Mihail Secară a fost ridicat la demnitatea de iconom, pentru activitatea depusă în scopul construirii acestui edificiu și a fost felicitat alături de familia sa.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți ai Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași.