Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Doi ierarhi au slujit la sărbătoarea unei biserici din Sulina
Credincioșii Parohiei „Sfântul Nicolae” și „Sfântul Alexandru” din Sulina, județul Tulcea, au trăit luni, 30 august 2021, momente înălțătoare de bucurie duhovnicească. Cu prilejul celui de-al doilea hram al bisericii, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, împreună cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
Cu prilejul hramului, anul acesta a fost adusă spre închinare de la Schitul „Sfântul Gherasim”, din județul Constanța, icoana Sfântului Gherasim din Kefalonia.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, care a vorbit despre viața Sfântului Ierarh Alexandru, Patriarhul Constantinopolului, și despre sfințenie, ca mod de viețuire creștină.
În cadrul slujbei au fost pomeniți atât slujitorii bisericii și credincioșii adormiți întru Domnul de-a lungul vremii, cât și vrednicul de pomenire Arhiepiscop Lucian Florea al Tomisului de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc astăzi 17 ani.
Răspunsurile la strană au fost date de către Grupul coral „Te be poem” al Episcopiei Tulcii, dirijat de către arhidiaconul Gheorghe Cristian Gorun.
Alături de Sfântul Nicolae, Sfântul Ierarh Alexandru ocrotește biserica din Sulina încă de la fondare, din anul 1910, atunci când regele Carol I a pus piatra de temelie, în cinstea eliberării Dobrogei de sub stăpânirea turcilor și revenirii acesteia la România. Hramul este și un omagiu adus țarului Alexandru al II-lea al Imperiului rus, sub a cărui comandă s-au aflat trupele țariste participante la Războiul de Independență din 1977.