La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
„Donează sânge, salvează o viaţă“, în Protopopiatul Tinca, Bihor
În Episcopia Oradiei a început o amplă acţiune de donare de sânge, ca urmare a organizării campaniei naţionale „Donează sânge, salvează o viaţă”, iniţiată de Patriarhia Română. Pe parcursul întregii perioade de desfășurare a campaniei de donare, în Protopopiatul Tinca s-au înregistrat 114 donatori.
Protopopiatul Tinca s-a implicat în această campanie, iar preoții au răspuns pozitiv la solicitarea părintelui protopop Călin Ovidiu Popa. În urma unui program stabilit de comun acord cu personalul din conducerea Centrului de transfuzie sanguină din Oradea, în perioada 24 august - 4 septembrie, în fiecare dimineaţă, preoți și credincioși dornici să participe la această acțiune și care au reușit să obţină avizul pentru actul de donare s-au prezentat la centru. Participanții şi-au manifestat, de asemenea, disponibilitatea ca și pe viitor să se implice în astfel de acțiuni.
Pe parcursul întregii perioade de desfășurare a campaniei de donare s-au înregistrat 114 donatori din cadrul Protopopiatului Tinca. Numărul celor care s-au prezentat la centrul de transfuzie a fost mai mare, însă nu au putut dona toți, din diverse motive medicale. „Pentru întâmpinarea crizei acute de sânge din spitale și pentru a veni în ajutorul pacienților care au nevoie de transfuzii pentru diferite intervenții chirurgicale, precum și în contextul actualei crize sanitare cauzate de pandemia de COVID-19, preoții și credincioșii din parohiile protopopiatului nostru s-au alăturat campaniei umanitare de donare de sânge. Aducem mulțumiri Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru inițiativă și binecuvântare și îi felicităm pe toți preoții și credincioșii care au arătat încă o dată dragoste față de semenii lor”, a spus părintele protopop Călin Ovidiu Popa.
Această acțiune umanitară se alătură altor activități desfășurate în cuprinsul Protopopiatului Tinca pe tot parcursul crizei sanitare și al stărilor de urgență şi de alertă. Astfel, s-au organizat colecte, s-au făcut donații constând în alimente și bani și s-au achiziționat tablete și calculatoare pentru elevii nevoiași, precum și aparatură și materiale medicale pentru unitățile spitalicești. De asemenea, tot în această perioadă a fost sprijinit financiar un copil care la vârsta de doi ani a fost diagnosticat cu o boală foarte gravă. Acestuia i s-a oferit suma de 8.000 de lei, pentru ca familia să poată acoperi o parte din cheltuielile atât de necesare spitalizării și tratamentelor.