Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Dublă lansare a cărţii „Aduceri aminte despre oameni şi locuri din ţinutul Fălticenilor“
Arhimandritul Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi mare eclesiarh al Catedralei patriarhale din Bucureşti, şi-a lansat miercuri, 14 ianuarie a.c., la Suceava, şi joi, 15 ianuarie, la Fălticeni, cartea „Aduceri aminte despre oameni şi locuri din ţinutul Fălticenilor“. Volumul a fost publicat, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, la Editura „Muşatinii“ din Suceava.
La Suceava lansarea a avut loc la Biblioteca „I. G. Sbierea“ şi a fost organizată de Editura „Muşatini“. Au ţinut alocuţiuni prof. Mihai Iacobescu de la Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava, Elena-Brânduşa Steiciuc, de la Universitatea „Ştefan cel Mare“, Suceava, scriitoarea Doina Cernica, preot Constantin Ciucu şi autorul cărţii, arhim. Timotei Aioanei. Au fost prezenţi scriitori, autorităţi locale, dar şi simpli suceveni. Joi, 15 ianuarie a.c., începând cu ora 17:00, la Muzeul „Ion Irimescu“ din Fălticeni a avut loc a doua lansare a cărţii. Au fost prezenţi foarte mulţi clerici, preoţi de la Iaşi, Suceava, Neamţ şi Botoşani şi autorităţi locale din Fălticeni şi Neamţ, scriitori şi sute de fălticeneni. Alocuţiunile au fost ţinute de primarul Municipiului Fălticeni, Vasile Tofan, de scriitorul Grigore Ilisei, de criticul literar Ioan Holban, de scriitorul Cătălin Ciolca, de pr. prof. dr. Vasile Nechita, de scriitoarea Doina Cernica, de Gheorghe Dăscălescu, directorul Muzeului de Artă „Ion Irimescu“ din Fălticeni şi de prof. univ. Elena-Brânduşa Steiciuc. „Lansarea cărţii a fost de fapt o celebrare a duhului locului. Această celebrare au făcut-o iubitorii de Fălticeni, fie din aceste locuri, fie din altele din cuprinsul Moldovei, şi fiul acestor locuri, părintele Timotei Aioanei, care şi-a lansat cartea sa la Muzeul «Ion Irimescu». Prezenţa extrem de numeroasă, atmosfera încărcată de emoţie înaltă au dat acestui moment valenţele unui eveniment în viaţa oraşului Fălticeni. Scriind această carte şi prezentând-o concitadinilor săi, sfinţia sa a împlinit o datorie“, a remarcat scriitorul Grigore Ilisei. „Un har deosebit al povestirii care pune oamenii şi locurile într-o naraţiune fermecătoare“ Criticul şi istoricul literar Ioan Holban a subliniat în alocuţiunea sa faptul că „părintele Timotei Aioanei are un har deosebit al povestirii care pune oamenii şi locurile într-o naraţiune fermecătoare. În cartea aceasta este descrisă sau recompusă o lume temeinică care dă semnificaţie unui cuvânt numit «românitate»“. Părintele Timotei Aioanei a rămas impresionat de numărul mare de participanţi care au fost prezenţi la lansarea cărţii „Aduceri aminte despre oameni şi locuri din ţinutul Fălticenilor“ şi a amintit în cuvântul său faptul că volumul „se adresează mai ales zonei, dar aminteşte şi oameni care au avut oarecum legătură cu zona, deşi nu erau fii ai ţinutului. Am amintit în carte despre Patriarhul Teoctist, care a avut o legătură specială cu Fălticeniul, despre Patriarhul Daniel, pentru că a fost de câteva ori prin Fălticeni, dar şi despre părintele Paisie Olaru şi părintele Cleopa Ilie, care s-au făcut cunoscuţi lumii în vremea cât s-au aflat la Slatina, o ctitorie voievodală din ţinutul Fălticenilor“, ne-a spus arhim. Timotei Aioanei. La finalul lansării, un grup de copii, condus de profesoara Maria Tănase, au susţinut un moment artistic.