În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Duminica a 16-a după Rusalii la Catedrala Patriarhală
Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit duminică, 11 februarie, Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai ctitoriei voievodale de pe Colina Bucuriei.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea pasajului evanghelic, Preasfinția Sa a explicat sensurile duhovnicești ale textului scripturistic, evidențiind motivul pentru care cel de-al treilea slujitor a fost condamnat de stăpânul talanților.
„Al treilea slujitor este cel care nu înțelege că relația cu Dumnezeu este o relație de iubire, care trebuie să rodească, să se înmulțească prin dăruire. Proiectându-și despre stăpânul său imaginea unui om inflexibil, fiscal, lipsit de înțelegere, al treilea slujitor din Evanghelie transformă darul stăpânului într-un depozit mort, pe care îl ia în primire cu grija unui gropar. Totul este interpretat în optica întunecoasă și limitată a datoriei.
Observăm că primii doi slujitori nu-i spun stăpânului să-și ia înapoi partea, ci plini de bucurie îi spun: «Doamne, cinci talanți mi-ai dat, iată alți cinci talanți am câștigat cu ei», «Doamne, doi talanți mi-ai dat, iată alți doi talanți am câștigat cu ei». Ofensa intolerabilă a celui de al treilea slujitor constă tocmai în acel incredibil «iată, ai ce este al tău!» Când cineva se decide să restituie darurile primite, este sfârșitul iubirii. Îngroparea talantului reprezintă această acțiune de autosuficiență, de sfidare și nepăsare, de orbire care disprețuiește darul oferit omului de către Dumnezeu, aceasta este pricina condamnării slugii viclene și leneșe. Dumnezeu nu ne cheamă doar să păstrăm, să conservăm darurile Sale, ci să le înmulțim. Dacă ar fi voit doar să păstreze la loc sigur darurile Sale, talanții Săi, ar fi știut să o facă mult mai bine decât noi. Dimpotrivă, Dumnezeu pretinde să cheltuim darurile Sale (care au devenit ale noastre), să le investim în ajutorarea altora pentru a împlini vorba populară: «dar din dar se face Rai»”, a evidențiat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.
Răspunsurile la strană au fost intonate de membrii Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, conduși de arhidiaconul Mihail Bucă, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române, sub conducerea părintelui conf. univ. dr. Stelian Ionașcu.