În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Duminica a 22‑a după Rusalii la Catedrala Patriarhală
Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, a poposit duminică, 3 noiembrie, în mijlocul credincioșilor și pelerinilor care s‑au unit în rugăciune în Catedrala Patriarhală din București. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de soborul de slujitori ai sfântului lăcaș.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre învățăturile care decurg din Pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, subliniind faptul că bogatul nu a fost osândit pentru bogăția sa, ci pentru nepăsarea față de semenii nevoiași.
„Evanghelia de azi ne arată într‑o formă concentrată taina vieții omului, valoarea vieții pământești, pe care adesea nu știm să o prețuim, pentru că, deși este trecătoare, viața aceasta efemeră determină fericirea sau nefericirea noastră veșnică. Bogatul trăia toate zilele sale în multă slavă și petrecea în ospețe și în veselie. Evanghelia nu ne spune nimic despre faptele rele ale bogatului și nici despre faptele bune ale lui Lazăr. Hristos nu l‑a criticat deloc pe bogat pentru că a fost bogat. Nu l‑a numit nici hoț, nici înșelător al săracilor, nici măcar nu l‑a numit lacom sau avar. Era ceea ce numim noi astăzi «un om de succes», o persoană importantă, căreia îi plăceau lucrurile bune ale vieții. Hristos nu l‑a condamnat însă pentru aceasta. Dacă în ochii lumii bogatul era un «om de vază», în fața lui Dumnezeu era, de fapt, un anonim. De aceea Hristos nici nu‑i pronunță numele. (...) Trebuie să știm că nu pentru averea lui a ajuns bogatul în iad, ci pentru lipsa lui de bunătate sufletească, de milostenie. Și, chiar dacă mulți dintre noi ne considerăm săraci, trebuie să știm că există întotdeauna în lumea aceasta cineva mult mai sărac decât noi. Fiecare dintre noi are un Lazăr la ușa sa, un flămând, un defavorizat, un nedorit, un vecin bătrân și singur, un șomer, un bolnav întristat, umilit și neiubit - toți zac la ușa noastră având nevoie de iubirea lui Dumnezeu și de iubirea noastră. Iar iubirea e mai mult decât firimiturile care cad de la masa noastră. Nu este un păcat să fii bogat. Patriarhul Avraam a fost unul dintre cei mai bogați oameni ai timpului său. Era bogat însă nu doar în posesiuni materiale, ci și în credință și iubire. Nu este un păcat să fii bogat, însă este un păcat să fii bogat și egoist, să nu îți pese, să nu‑ți iubești aproapele, să nu fii preocupat să cercetezi și să ajuți pe cel aflat în nevoie”, a spus Preasfinția Sa.
Credincioșii se pot închina, până mâine seară, la un fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Gheorghe Mărturisitorul din Drama așezate astăzi spre închinare în Catedrala Patriarhală. Sfântul odor care se află în patrimoniul sacru al Paraclisului istoric din Reședința Patriarhală a fost oferit în dar Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Înaltpreasfințitul Părinte Pavel, Mitropolit de Drama (†2022). Sfântul Cuvios Gheorghe Mărturisitorul din Drama a trăit între anii 1901 și 1959. În Biserica Ortodoxă Română este cinstit începând din anul 2015, cu data de prăznuire în 4 noiembrie, ziua trecerii sale la cele veșnice.