Comunitatea din Satu‑Nou (Belceşti), județul Iași, atât de frumos unită în jurul părintelui paroh Andrei Florariu şi al preotului slujitor Vasile Florariu, va participa sâmbătă, 9 noiembrie, la sfinţirea ca
Duminica a 3-a după Rusalii la Catedrala Patriarhală
Duminica a 3-a după Rusalii a coincis anul acesta cu sfârșitul primei sărbătoriri la Catedrala Patriarhală a Aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București. După mai multe zile de bucurie duhovnicească și rugăciune fierbinte către sfântul ocrotitor al Capitalei, în această ultimă zi a sărbătorii sale, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, și-a așteptat și duminică cinstitorii pe Colina Bucuriei, racla cu sfintele sale moaște fiind așezată spre închinare de la orele dimineții în „Baldachinul Sfinților” din apropierea Catedralei Patriarhale. Așteptând în ordine, credincioșii iubitori ai sfinților lui Dumnezeu au trecut apoi să se închine, cerând ajutorul și mijlocirea sfântului lor ocrotitor, poposind apoi în duh de rugăciune pe esplanada Catedralei Patriarhale și participând la Sfânta Liturghie săvârșită la Altarul de vară de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, înconjurat de un sobor de clerici din care au făcut parte părinții protoierei ai Protopopiatelor Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și alți preoți și diaconi.
După citirea pasajului evanghelic, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre modul în care trebuie să ne pregătim cele necesare trupului, pentru a nu pierde din vedere cele cu adevărat importante.
„Mântuitorul le spune ucenicilor și ne spune și nouă să nu ne îngrijim ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca. Aceste cuvinte par greu de împlinit de către oamenii care sunt, de multe ori, robiți de grijile acestei lumi, o robie pe care o constatăm, chiar dacă, de cele mai multe ori, nu o dorim, o robie a simțurilor, o robie a lucrurilor, a gândurilor, care ne depărtează de Dumnezeu. Împotriva tuturor acestora, Părinții Bisericii, în special cei din pustie, au luptat o viață întreagă, iar când au fost întrebați, la vârste venerabile, mărturiseau că încă le-ar mai trebui timp de pocăință, întrucât nu au reușit să împlinească cuvintele Mântuitorului. Dumnezeu a purtat de grijă întotdeauna celor care L-au iubit și ascultat. (...) Ucenicii au fost îndemnați să caute mai întâi Împărăția lui Dumnezeu. Cine caută Împărăția lui Dumnezeu primește daruri tot mai bogate. Odată cu trecerea anilor, constatăm cât de important este să ne lipim de lucrurile importante, chiar dacă suntem, de multe ori, mai preocupați de lucrurile care trec și care nu oferă bucurie, nici răspuns bun înaintea Împăratului Celui fără de moarte. Grijile vieții, lipsite de profunzime, permanenta preocupare pentru cele materiale sunt amăgiri asemenea unei pânze de păianjen. Ne încurcăm în ele, iar dacă această pânză este prea deasă, chiar ne poate dăuna”, a arătat Preasfinția Sa.
În a doua parte a cuvântului său, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a vorbit despre Sinodul al 4-lea Ecumenic, Sfinții Părinții care au participat la acesta și care au statornicit învățătura despre faptul că Mântuitorul a fost „cunoscut în două firi, în chip neamestecat și neschimbat și neîmpărțit și nedespărțit”, fiind pomeniți în această duminică.
În timpul Sfintei Liturghii, la momentele rânduite, clericii slujitori au înălțat cereri și rugăciuni pentru ploaie. Răspunsurile liturgice au fost oferite de membrii Coralei „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române, conduși de părintele conf. univ. dr. Stelian Ionașcu.