De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Duminica Tomei la Mănăstirea Floreşti
Cu prilejul Duminicii Sfântului Apostol Toma, Preasfinţitul Irineu Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea "Acoperământul Maicii Domnului" din Floreşti.
Sute de credincioşi au participat duminică, 1 mai, în Duminica Sfântului Apostol Toma, la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea "Acoperământul Maicii Domnului" din comuna Floreşti, judeţul Cluj, de Preasfinţitul Irineu Bistriţeanul. Din sobor au mai făcut parte părintele Ioan Bizău, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, protosinghelul Visarion Paşca, duhovnicul Mănăstirii Floreşti, precum şi alţi preoţi şi diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul de maici al mănăstirii, în frunte cu maica stareţă, stavrofora Teodora Câmpan. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Irineu Bistriţeanul a adresat credincioşilor un cuvânt de învăţătură, în care a evocat momentul îndoielii Sfântului Apostol Toma, care să ne fie călăuză spre credinţă. "Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, judecat şi osândit, încununat cu spini şi răstignit pe cruce, mort şi pus în groapă, a înviat. Cu trupul Său preaslăvit şi mai strălucitor decât soarele se ridică victorios din mormânt. După înviere se arată femeilor mironosiţe, apostolilor Săi, la cei peste 5.000 de fraţi din Galileea şi altora, dar într-un mod special i se arată Apostolului Toma, căruia îi este dedicată această duminică. El se îndoise de învierea lui Hristos, dar acum Domnul îi apare în slavă şi îi permite să îi pipăie rănile din mâini şi din coastă spre a se convinge. Deci, îi permite să facă proba sau dovada palpabilă a Învierii. Acest Apostol nu numai că se convinge de Învierea lui Hristos, dar el este convins până în adâncul inimii sale că acest fiu al omului din Nazaretul Galileii şi Fiu al lui Dumnezeu întrupat în lumea noastră este Dumnezeu adevărat. Hristos este singurul învăţător, arhiereu şi împărat, în care trăim, ne mişcăm şi suntem, cum atât de frumos s-a exprimat Apostolul Pavel. Hristos este singurul care oferă omului posibilitatea împlinirii sale ca om după voia lui Dumnezeu. Iisus Hristos este nu numai modelul desăvârşit pentru noi, ci este şi forţa transformatoare. Ancorându-ne viaţa personală în Persoana divino-umană a Mântuitorului Hristos, putem să ne îndumnezeim până într-atât încât Preasfânta Treime să se sălăşluiască în adâncul inimii noastre", a arătat Preasfinţia Sa. Mănăstirea Floreşti a fost ctitorită din iniţiativa preotului Fizeşan Vasile şi a familiei Beldea Ioan din Floreşti, cu ajutorul credincioşilor din această localitate. Cu binecuvântarea IPS Bartolomeu Anania, pe 20 noiembrie 1994 a fost pusă piatra de temelie. Incinta cuprinde biserica în stil bizantin, două corpuri de clădiri şi poarta-clopotniţă.