Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Educație pentru sănătate la copiii din comuna ilfoveană Gruiu
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfășurat marți, 25 februarie 2020, în comuna Gruiu, județul Ilfov, cea de-a 67-a ediție a campaniei „Prevenție și educație pentru sănătate”. În cadrul acțiunii, 300 de elevi au primit informații de la specialiști despre igiena generală și despre cum să gestioneze situațiile create de fenomenul de bullying.
Până în prezent, peste 16.000 de persoane din București, 14 județe ale țării, precum și din Republica Moldova au beneficiat de acțiunile desfășurate în cadrul campaniei „Prevenție și educație pentru sănătate” a Patriarhiei Române.
Marți, peste 300 de elevi din comuna ilfoveană Gruiu au fost împărțiți pe grupe de vârstă și au primit informații de la specialiști despre igiena generală, despre cum să își îngrijească dantura, dar și despre cum să recunoască și să gestioneze situațiile create de fenomenul de bullying. „Astăzi au fost alături de noi un medic stomatolog, un psiholog și un medic primar pediatru. Aceștia le-au transmis copiilor informații foarte utile din experiența lor. Consider că această campanie a fost foarte utilă pentru comunitate pentru că elevii au învățat lucruri noi. Vom continua campania și în anii următori, pentru că ajută copiii din mediul rural să aibă acces la informații și educație sanitară. În mediul rural lipsește de multe ori medicul școlar care ar trebui să îi sprijine din punctul de vedere al prevenției și este de bun augur prezența acestor medici în sate și comune”, a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
Fenomenul de bullying este tot mai des întâlnit în școlile românești. Acesta constă în comportamentul unei persoane de dominare față de alte persoane, prin umilire și hărțuire fizică, verbală sau psihică. Consecințele sunt extrem de grave și pe termen lung, susțin specialiștii, apar dificultăți de relaționare, precum și tulburări de comportament. „Copiii au fost foarte curioși, iar noi am structurat prezentările astfel încât fiecare să înțeleagă. Dacă celor mici le-am vorbit despre cum să se calmeze, celor mari le-am vorbit direct despre fenomenul de bullying, despre ce implică acesta și cum să îl identifice. De asemenea, le-am explicat cum trebuie să reacționeze atunci când sunt victimele unui asemenea fenomen”, a spus psihologul Raluca Simion.
La finalul prelegerilor susținute de către personalul medical, toți copiii au primit produse de igienă personală. „Încercăm să sprijinim toate acțiunile ce au în centru copiii. Totodată, avem în vedere și alte categorii sociale din parohie care au nevoie de ajutorul și sprijinul nostru. Astăzi ne-am bucurat de prezența voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului și le suntem recunoscători pentru ajutorul primit prin această campanie. Copiii au primit informații prețioase, ce se vor adăuga la bagajul de cunoștințe pe termen lung, precum și daruri din partea voluntarilor”, a spus părintele paroh Gabriel Florin Darie de la Parohia Gruiu. Toate acțiunile voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului se desfășoară cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, sub coordonarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.