În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Elevi din Republica Moldova în vizită de studiu la Centrul „Sfântul Nectarie”
Cadre didactice și elevi de la Centrul de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo” din Chișinău, care beneficiază în această perioadă de un schimb de experiență, au vizitat marți, 14 mai, Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din București. Oaspeților din Republica Moldova le-au fost prezentate procedurile medicale de îngrijire a pacienților și dotările de care dispune această instituție.
În cadrul vizitei, elevilor le-au fost explicate modul de organizare privind circuitul pacienților și al medicamentelor, precum și alte aspecte tehnice privitoare la activitatea unui asistent medical dintr-o instituție de îngrijiri paliative.
„Este al doilea schimb de experiență la care participăm. Suntem onorați de faptul că în acest circuit al elevilor a fost inclusă și o vizită la Centrul «Sfântul Nectarie». La Chișinău nu au un astfel de centru privat de paliație. Faptul că au putut vizita și cunoaște pacienții dintr-o astfel de instituție a însemnat foarte mult pentru ei. Aici au cunoscut activitatea unui asistent medical dintr-un centru de paliație, care este foarte complexă. Sunt onorată că anul acesta Colegiul universitar «Spiru Haret» sărbătorește Ziua asistentului medical împreună cu Centrul «Sfântul Nectarie». Am participat și la conferința medicală «Puterea economică a îngrijirilor medicale», unde am avut cadre didactice și elevi care au prezentat. Din delegația din Republica Moldova fac parte profesori de asistență medicală, elevi de la mai multe specialități, asistenți medicali generaliști, moașe, precum și din zona de stomatologie. Suntem foarte încântați de această vizită inedită. Ei sunt prima dată într-un schimb de experiență cu România și spitale de aici. Cred că am ales foarte bine acest centru, pentru că este unic, și nu au astfel de modele. Au fost încântați de partea tehnică, de tot ceea ce înseamnă sterilizare, farmacie, modul de organizare, circuitul pacienților și al medicamentelor într-un astfel de centru, precum și ce implică toată această îngrijire de paliație”, ne-a declarat Maria Petrescu, cadru didactic la Colegiul universitar „Spiru Haret”.
Elevii ne-au mărturisit că își doresc să implementeze și acasă câteva proceduri pe care le-au văzut. „Am fost impresionată de ceea ce am văzut în această instituție. Totul este la un alt nivel. Sunt sigură că vom reveni acasă și vom încerca să implementăm măcar câteva din lucrurile pe care le-am văzut aici. Am observat că fiecare pacient este îngrijit individual și se acordă toată atenția necesară. Am fost impresionată să văd că se pune accent și pe artă și decorarea instituției pentru a oferi o speranță celor de aici. Atât personalul medical, cât și cel administrativ sunt cu adevărat profesioniști în domeniul în care activează. Se vede investiția, dedicarea în munca pe care o fac zi de zi”, ne-a spus Sanda Jechiu, elevă la Centrul de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo” din Chișinău.
Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” a fost înființat în anul 2006 de Arhiepiscopia Bucureștilor, iar din anul 2012 funcționează într-un sediu nou, situat în sectorul 2 al Capitalei, în vecinătatea Parohiei „Sfântul Pantelimon”-Foișorul de Foc. În prezent, centrul activează în cadrul Fundației „Bucuria Ajutorului”.