În municipiul Târgu Mureș, s‑a desfășurat cea de‑a 4‑a ediție a proiectului „Din suflet pentru viață”, în perioada 10‑20 februarie. Proiectul a reunit peste 200 de preșcolari, școlari, cadre
Elevii Liceului Ortodox din Oradea și-au cinstit înaintașii
În cursul săptămânii 20-24 ianuarie, o parte din activitățile școlare și extrașcolare organizate în cadrul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea au stat sub semnul comemorării a 89 de ani de la trecerea la cele veșnice a Episcopului Roman Ciorogariu şi a aniversării Unirii Principatelor Române.
Episcopul Roman Ciorogariu, primul Episcop al reînființatei Episcopii a Oradiei, trecut la cele veșnice în data de 21 ianuarie 1936, a fost pomenit la paraclisul școlii, unde a fost săvârșită slujba de parastas. Apoi, pentru familiarizarea elevilor cu viața și activitatea marelui episcop - ctitor al eparhiei Oradiei - atât la gimnaziu, cât și la liceu, a fost evocată personalitatea lui Roman Ciorogariu prin organizarea unui concurs tematic. Pornind de la o bibliografie selectivă, cele 11 echipe de gimnaziu și cele opt de liceu au avut de parcurs zece runde, care au însemnat rezolvarea unor cerințe despre viața și activitatea marelui cărturar.
Festivitatea de premiere a echipelor participante a avut loc joi, 23 ianuarie, într-un cadru festiv. Prof. Elisaveta Roșu, autoarea unei teze de doctorat despre Roman Ciorogariu, a evocat personalitatea ierarhului bihorean, luptător pentru realizarea Marii Uniri, apărător al Bisericii și făuritor de școală românească. Echipajele participante au primit diplome și premii.
Prin activitățile derulate săptămâna trecută au fost aniversaţi cei 166 de ani de la unirea Moldovei și a Țării Românești de la 24 ianuarie 1859. Astfel, în fiecare zi, elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal au evocat semnificația momentului istoric prin mai multe activităţi: au desenat, au recitat poezii tematice şi au interpretat Hora Unirii. De asemenea, au parcurs/rezolvat fișe de lucru, cele din urmă având ca scop aprofundarea cunoștințelor despre Unirea din anul 1859.
În cursul zilei de joi, 23 ianuarie, după ce elevii și dascălii s-au „prins” într-o horă a unirii în curtea școlii, în același cadru festiv invocat mai sus, cadrele didactice de istorie ale școlii au reiterat multiplele semnificații ale unirii realizate la 1859, fiind evidențiată personalitatea complexă a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Evenimentul a fost încununat de un moment artistic susținut de corul gimnazial al școlii, sub coordonarea prof. Felician Mureșan.