La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Eroii Revoluției din 1989 au fost pomeniți în Capitală
Cu ocazia împlinirii a 31 de ani de la Revoluția din 1989, la Cimitirul Eroii Revoluției și la troițele din Piața Universității din Capitală au fost săvârșite luni, 21 decembrie 2020, slujbe de pomenire pentru eroii căzuți pentru libertatea, credința, demnitatea și unitatea poporului român. La Cimitirul Eroii Revoluției, slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul rostit la slujba de pomenire săvârșită la Cimitirul Eroii Revoluției din Capitală, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a subliniat rolul jertfei românilor căzuți în timpul Revoluției din 1989. „Comemorarea a 31 de ani de la Revoluția română din 1989 este un moment de rugăciune, de aducere aminte de jertfa în special a eroilor tineri, căci ne aflăm la Cimitirul Eroilor Tineri, alături de biserica ridicată aici întru pomenirea lor, dar și întru propovăduirea Sfintei Evanghelii. (…) Suntem aici pentru a comemora jertfa acestor români care ne-au adus libertatea de credință, libertatea de manifestare a tradițiilor noastre strămoșești. Noi ne rugăm ca această libertate pe care am dobândit-o atunci, pentru care s-au jertfit oameni, care au plecat prea devreme din această viață, să aducă roade bune nu numai pentru Sfânta noastră Biserică, ci și pentru neamul nostru românesc. Ne rugăm ca aspirațiile acestor tineri să-și găsească loc în sufletul fiecărui creștin și fiecărui român, iar idealurile sfinte de libertate și dreptate să-și găsească locul în societatea noastră, împreună cu cooperarea și pacea socială, cu mai multă credință, care este transfiguratoare pentru neamul nostru românesc”, a spus Preasfinția Sa.
Luni dimineață, 21 decembrie, preşedintele României, primarul Capitalei, precum şi reprezentanţi ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, precum şi ai altor fundaţii şi organizaţii, au depus coroane de flori la monumentul ridicat în Piața Universității în memoria celor adormiţi în urmă cu 31 de ani în timpul luptelor din Capitală ce au determinat căderea regimului comunist.
La orele amiezii, un sobor de preoţi, condus de părintele protoiereu Florin-Nectarie Busuioc, de la Protopopiatul Sector 3 Capitală, au depus, de asemenea, o coroană de flori din partea instituţiei şi au săvârşit o slujbă de pomenire pentru eroi.
„Şi anul acesta, la 21 decembrie, îi pomenim pe eroii Revoluţiei din 1989. În fiecare an trebuie să ne aducem aminte de jertfa lor şi de sensul jertfei lor, de faptul că ei au strigat «Vom muri şi vom fi liberi!». Acesta este un testament şi pentru noi. Avem nevoie să ţinem cont de această jertfă, care ne responsabilizează pe fiecare dintre noi. Este important să le păstrăm memoria vie în rugăciune, în nădejde şi în reînnoirea dorinţei noastre de a duce mai departe idealul lor de libertate. Am rostit şi noi ceea ce au rostit ei acum 31 de ani, rugăciunea «Tatăl nostru», arătând că adevărata libertate nu poate fi despărţită de credinţa în Hristos, de libertatea faţă de patimi”, a spus părintele protoiereu Florin-Nectarie Busuioc.