De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Evaluare a candidaților pentru preoție în Eparhia Bucureștilor
Mai mulți candidați care doresc să ocupe posturi clericale vacante în Arhiepiscopia Bucureștilor au susținut joi, 14 martie, examenul de capacitate preoțească în Sala „Iustin Patriarhul” a Centrului național pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București. Comisia de examinare a fost alcătuită din consilieri eparhiali și cadre didactice ale Facultății de Teologie Ortodoxă din București, fiind prezidată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Examenul de capacitate preoțească a constat din două probe. Mai întâi candidații au susținut proba scrisă prin care le-au fost evaluate cunoștințele de administrație bisericească necesare în viitoarea slujire. În a doua parte a zilei, aceștia au susținut proba orală unde le-au fost verificate cunoștințele practice legate de rânduială bisericească, muzică psaltică, drept bisericesc și omiletică și catehetică.
Detalii despre organizarea acestei sesiuni a examenului de capacitate preoțească ne-a oferit părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
„Am avut bucuria să se înscrie foarte mulți teologi la această sesiune. În acest moment avem 34 de candidați. De aceea, examenul a început mai devreme, proba orală putându-se prelungi pentru următoarea zi, astfel încât să fie timpul suficient pentru examinarea atentă a fiecărui candidat. Pentru a promova proba scrisă, candidații trebuie să obțină minimum nota 6. După afișarea rezultatelor urmează proba orală unde vor fi mai multe subiecte prin care se evaluează cunoștințe elementare care dovedesc existența abilităților necesare pentru ocuparea unui post clerical în cadrul eparhiei. Candidații care vor promova acest examen vor putea depune dosarul pentru ocuparea unui post de preot în mediul rural sau de diacon în Capitală, după caz, în funcție de opțiunile pe care le au fiecare. Acest examen nu evaluează neapărat cunoștințele dobândite de-a lungul studiilor, ci modul în care aceste cunoștințe sunt îmbinate cu abilitățile lor de natură duhovnicească, al disponibilității pastoral-misionare și al abilităților practice, astfel încât să arate o vocație autentică pentru slujirea lui Dumnezeu din postura de cleric”, a spus părintele Dumitru Ștefănescu.
Rezultatul examenului de capacitate preoțească are valabilitate de un an pentru cei care obțin o medie a celor două probe între 7,00 și 8,99, respectiv de doi ani pentru cei cu medii mai mari de 9,00.