De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Evaluarea compoziţiilor înscrise la Festivalul‑concurs „Lăudaţi pe Domnul”
Lucrările înscrise la secţiunea „Compoziţie” a celei de-a 14-a ediţii a Festivalului-concurs „Lăudaţi pe Domnul!” au fost evaluate de o comisie formată din profesori de la Universitatea de Muzică din Bucureşti, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Capitală, dirijori şi organizatori. Evenimentul s-a desfăşurat joi, 6 octombrie, la Seminarul Teologic „Nifon Mitropolitul” din Bucureşti.
La ediţia din acest an a Festivalului-concurs „Lăudaţi pe Domnul!” organizat de Patriarhia Română, la cele două categorii ale secţiunii „Compoziţie” s-au înscris 23 de concurenţi. Participanţii la categoria „Lucrări psaltice” au avut de realizat o lucrare unitară, cuprinzând cântări din slujba Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț, iar cei înscrişi la categoria „Lucrări religioase armonice/ polifonice” au trebuit să compună o lucrare unitară, pentru cor mixt sau de voci egale, a cappella, folosind textul Rugăciunii inimii.
Profesorul univ. dr. Nicolae Gheorghiţă, prorector al Universităţii de Muzică, a apreciat calitatea compoziţiilor înscrise în concurs, evidenţiind faptul că participanţii stăpânesc foarte bine tradiţia muzicală bisericească: „Faptul că an de an compozitori din toată ţara participă la acest festival ne arată că muzica Bisericii este extrem de vie şi că se poate dezvolta în paralel cu o viaţă liturgică consistentă şi de bună aşezare. Mi s-a părut cu totul deosebit faptul că toţi concurenţii care au prezentat lucrări cunosc foarte bine stilul psaltic de tradiţie românească”.
De asemenea, părintele lect. dr. Zaharia Matei a vorbit despre criteriile folosite pentru departajarea creaţiilor: „A fost dificilă departajarea lucrărilor. Am ţinut seama de fidelitatea stilistică, de coerenţa lucrării, de felul construcţiei, de originalitate. Apreciem modul cum au gândit şi au construit liniile melodice, respectând structurile vechi bisericeşti de tip bizantin”. Câştigătorii celor două secţiuni vor fi premiaţi în cadrul festivităţii ce se va desfăşura la Palatul Patriarhiei cu ocazia hramului de toamnă al Catedralei Patriarhale, 27 octombrie.