La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Eveniment istoric la Academia Română
O emoționantă ceremonie s-a desfășurat, joi dimineață, la Academia Română, în curtea căreia s-a dezvelit un fragment din Zidul Berlinului, cel care, vreme de 28 de ani (1961-1989), a separat, la propriu și la figurat, Vestul democratic de Estul comunist.
Așa cum a mărturisit academicianul Răzvan Theodorescu, care a făcut oficiile de gazdă a evenimentului, faptul că înaltul for științific a obținut acest important vestigiu al istoriei recente se datorează în mare măsură profesorului Dan Dungaciu și Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române „Ion I.C. Brătianu” pe care îl conduce.
La ceremonie au fost prezente multe personalități, printre care Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei la București. Într-un gest simbolic - căci căderea comunismului a început odată cu prăbușirea Zidului -, Excelența Sa a dezvelit fragmentul împreună cu președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop. Așa cum a spus Dan Dungaciu în scurtul său cuvânt, cu referire la jertfa românească de sânge din decembrie 1989, „Zidul nostru a fost mai greu de dărâmat...”
Festivitatea din curtea Academiei s-a încheiat cu un gest simbolic și el: Dan Dungaciu i-a dăruit premierului Ludovic Orban, prezent la ceremonie, cele două volume ale discursurilor marelui om politic Ion I.C. Brătianu, publicate, în premieră, de institutul care îi poartă numele.
Evenimentul de la Academie se înscrie în seria momentelor care marchează împlinirea a 30 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989.