De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Evenimente dedicate voievodului Mihai Viteazul la Mănăstirea Strehaia
Mănăstirea „Sfânta Treime” din municipiul Strehaia, judeţul Mehedinţi, a găzduit la începutul acestei săptămâni o manifestare religios-culturală dedicată împlinirii a 420 de ani de la trecerea la cele veşnice a voievodului Mihai Viteazul.
În dimineaţa zilei de luni, 9 august, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a sfinţit un monument funerar amplasat în vecinătatea ruinelor curţii domneşti din incinta mănăstirii mehedinţene. Acest cenotaf a fost edificat de către Episcopia Severinului şi Strehaiei pentru cinstirea marelui voievod valah, la împlinirea a 420 de ani de la uciderea sa, ne-a transmis părintele inspector eparhial Marian-Alin Gigină.
În continuare a fost oficiată slujba Parastasului pentru domnitorul român, urmată de un simpozion în cadrul căruia au fost prezentate aspecte semnificative din viaţa şi domnia lui Mihai Viteazul. Lucrările au fost deschise de Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim, care a prezentat referatul intitulat „Viaţa bisericească în timpul lui Mihai Viteazul”, acesta fiind urmat de alte referate şi comunicări ştiinţifice în care autorii, profesori şi cercetători, au prezentat aspecte legate de societatea românească din timpul lui Mihai Viteazul, dar şi despre domnia şi politica voievodului.
Manifestarea a cuprins şi momente artistice, Grupul psaltic „Sfântul Nicodim” al Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin şi rapsodul Ion Crețeanu, directorul Ansamblului „Doina Oltului”, interpretând mai multe lucrări dedicate memoriei lui Mihai Viteazul. Aceste momente artistice au fost completate de intervenţia poetului Nicolae Dragoş, care a recitat mai multe versuri dedicate, de asemenea, voievodului valah.