De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Evenimente la Centrul cultural „Mitropolit Iacob Putneanul” de la Mănăstirea Putna
În zilele de 24 și 25 mai 2024, la Centrul cultural „Mitropolit Iacob Putneanul” de la Mănăstirea Putna, au avut loc două evenimente în organizarea Fundației „Credință și Creație. Acad. Zoe Dumitrescu‑Bușulenga - Maica Benedicta”. În deschiderea manifestărilor, starețul Mănăstirii Putna, arhimandrit Melchisedec Velnic, a vorbit despre relația cult‑cultură în Biserica Ortodoxă, despre necesitatea ca intelectualii să fie implicați în viața Bisericii, iar arta să exprime valorile Ortodoxiei. Exemplul celei care a fost intelectualul de mare rafinament și angajament, Zoe Dumitrescu‑Bușulenga, care a intrat în monahism în ultimii ani ai vieții sub numele de Maica Benedicta, este un model de dăruire, de slujire a „altarului culturii naționale”.
Conferința susținută de domnul Sever Voinescu, „De la icoană la tabloul religios. O incursiune în fundamentele umanismului creștin”, a fost un adevărat excurs în „istoria icoanei”, cu exemplificări din creația marilor pictori europeni care au dat viață scenelor biblice, talentul artistic împlinindu‑se prin harul divin. Conferința a fost prilej de abordare colocvială a temei icoanei, în Europa și în România, luând cuvântul, între alții, criticii de artă Doina Mândru și Ruxandra Demetrescu, preot Ioan Bizău, Teodora Stanciu, președinte al Fundației „Credință și Creație. Monahia Benedicta”, Oana Enăchescu, Adrian Alui Gheorghe, mai mulți monahi de la Mănăstirea Putna, între care Iustin Taban, Dosoftei Dijmărescu, Sebastian Mircea, Gherasim Soca.
În sala de expoziții „Dan Hăulică” a Centrului cultural „Mitropolit Iacob Putneanul”, s‑a deschis expoziția „Înviere”, cu lucrări de pictură semnate de artistul vizual Dacian Andoni, profesor universitar la Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest din Timișoara. Introducerea în universul „de semne” din expoziție a fost realizată de către Sever Voinescu, care a vorbit despre simbolistica lucrărilor în relație cu actul revelator al Învierii, cu aspirația spre absolut a artistului care se identifică în ceea ce face cu marile teme ale culturii și ale spiritualității. Părintele stareț Melchisedec Velnic a pus expoziția semnată de Dacian Andoni în relație cu precedentele evenimente plastice din Sala „Dan Hăulică”, expoziția din colecția particulară dr. Sorin Costina și expoziția Horea Paștina, toate fiind în relație cu „un duh al grupului Prolog” care a făcut istorie în plastica românească. Expoziția „Înviere” a fost prilej de comentarii aplicate pe arta maestrului Dacian Andoni, au luat cuvântul, între alții, criticii de artă Ruxandra Demetrescu, curatorul expoziției (București), Doina Mândru (București), Dana Elena Prioteasa (Cluj‑Napoca), Dana Constantin (Timișoara), pr. prof. Ioan Bizău (Cluj‑Napoca), pr. Ioan Cojan - starețul Mănăstirii „Sf. Ioan Botezătorul” (Alba Iulia), Teodora Stanciu, Oana Enăchescu, Adrian Alui Gheorghe, mai mulți monahi de la Mănăstirea Putna. Expoziția poate fi vizitată zilnic până la începutul lunii octombrie.