Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a sfințit în această seară, 24 martie, la Biserica Domnească „Sfântul Anton”‑Curtea Veche din centrul Capitalei, Paraclis
Examen de capacitate preoțească în Arhiepiscopia Bucureștilor
Arhiepiscopia Bucureștilor a organizat luni, 10 februarie 2025, prima sesiune din acest an a examenului de capacitate preoțească pentru teologii care își doresc să ocupe un post clerical vacant în eparhie. Cei 18 candidați înscrişi au fost examinați în Sala „Iustin Patriarhul” a Centrului național pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” de o comisie prezidată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Candidații au susținut două probe, una scrisă și una orală. În prima parte a zilei, le-au fost evaluate cunoștințele de administrație bisericească necesare în viitoarea lor activitate. După afișarea rezultatelor la proba scrisă, aceștia au susținut proba orală a examenului în cadrul căreia le-au fost verificate cunoștințele din mai multe domenii de studiu teologic. „Arhiepiscopia Bucureștilor organizează în fiecare an câteva sesiuni ale examenului de capacitate preoțească. Acest lucru arată dinamica Bisericii, lucrarea ei din acest timp în care este nevoie de foarte multă misiune și de implicare a preoților, atât a celor tineri, care fac parte dintr-o generație nouă, cât și a celor care au deja o anumită experiență în slujirea Bisericii. La un examen de capacitate preoțească, candidații arată pe lângă dorința de slujire și ceea ce au învățat în timpul studiilor medii și universitare, dar și anumite lucruri care țin de administrația bisericească. Cel puțin la proba scrisă ei trebuie să facă dovada cunoașterii unor lucruri care le vor fi de folos în apropiata lucrare preoțească, întrucât un preot de parohie se confruntă cu foarte multe lucruri pe care trebuie să le cunoască dintru început. Deocamdată acestea sunt teorie, dar vor fi puse mai târziu în practică. La un astfel de examen, profesorii înțeleg dacă au de-a face cu un tânăr de vocație. Vocația se arată și prin cunoaștere, dar și printr-o anumită dorință pe care în general o observă un slujitor cu experiență al Bisericii. Dintr-o anume perspectivă, un astfel de examen de capacitate preoțească arată și râvna celor tineri pentru slujirea Bisericii. Este încă un motiv de a ne bucura de cei care doresc să fie urmași ai Apostolilor”, ne-a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Rezultatul examenului de capacitate preoțească are valabilitate de un an pentru cei care obțin o medie a celor două probe între 7,00 și 8,99, respectiv de doi ani pentru cei cu medii mai mari de 9,00.