La Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Lăpușul Românesc (Ruoaia), s-au desfășurat, 13 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, lucrările sinaxei monahale cu
Examen de licență pentru studenții teologi din Timișoara
Vineri, 8 iulie, în Sala festivă a Centrului eparhial din Timișoara a avut loc susținerea lucrărilor de licență a celei de-a XVIII-a promoții de absolvenți ai Secției de Teologie din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie. La eveniment a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.
Susținerea lucrărilor de licență a celor de 20 de absolvenți a avut loc în Sala festivă a Centrului eparhial în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, și a corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. „În timpul întâlnirilor pe care le-am avut cu tinerii teologi timișoreni, am încercat să înțelegem viața bisericească din perioada apostolică, perioada primară a Bisericii, dar și provocările din societatea contemporană, ceea ce ne-a permis să putem observa dinamica societății noastre bisericești. Temele abordate de studenți în lucrările lor sunt actuale, ceea ce dovedește că avem o promoție de teologi ancorați în prezent, care se străduiesc să Îl mărturisească pe Hristos prin cuvântul și viața lor”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.
În încheierea evenimentului, la Paraclisul Mitropolitan „Învierea Domnului” din incinta Centrului eparhial a fost oficiată slujba de Te Deum de către preoții profesori ai facultății, în semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile pe care le-a revărsat asupra tinerilor absolvenți și profesorilor din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Apoi, a fost depus jurământul de credinţă faţă de învăţătura Bisericii Ortodoxe, ceea ce-i îndeamnă pe tinerii teologi timișoreni să mărturisească și să apere învățătura Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos întreaga lor viață.
„Avem bucuria că a XVIII-a promoție de studenți ai facultății noastre finalizează studiile universitare teologice prin susținerea licenței. Licența are o deosebită valoare, întrucât confirmă nivelul lor de pregătire teologică, oferindu-le, în perspectivă, șansa valorificării cunoștințelor și a tot ceea ce au acumulat în cei patru ani de studiu. Obținerea unei diplome de licență le oferă posibilitatea încadrării fie în pastorație, fie în învățământ. Ne bucurăm că sunt destul de mulți tineri dornici a se iniția în tainele teologiei și a valorifica darurile spirituale pe care Dumnezeu le-a oferit, punându-se în slujba Bisericii și a neamului. Sperăm ca această nouă generație să reușească, în primul rând, să se împlinească spiritual, dar și profesional, făcând în continuare cinste facultății”, a menționat părintele lect. univ dr. Vasile Itineanț, decanul de an al acestei generații. (Pr. Marius Mircia, Răzvan Fibișan)