În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Examen de selecționare în Arhiepiscopia Bucureștilor
Arhiepiscopia Bucureștilor organizează la începutul acestei săptămâni o nouă sesiune a examenului de selecționare pentru slujitorii Sfintelor Altare care doresc să ocupe un post vacant de preot în municipiile București și Ploiești. Examenul a debutat cu o probă practică de slujire, cei șapte clerici înscriși, cinci preoți şi doi diaconi, săvârșind Sfânta Liturghie în sobor, în Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclis universitar, sub supravegherea Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Preasfinția Sa ne-a vorbit despre importanța acestui examen în vederea evaluării clericilor care doresc să fie slujitori în orașe, unde comunitățile de credincioși sunt mai variate, iar așteptările de la slujitorii Bisericii sunt mai mari.
„Dincolo de cuvintele pe care le-am putea spune, pastorația în mediul urban presupune o mai mare exigență cu tot ceea ce înseamnă această exigență în vremea noastră: lumea aflată într-o permanentă schimbare, cerințele tot mai mari ale credincioșilor, dar și disponibilitatea unor preoți de a sluji în astfel de situații. Istoria mai veche și cea apropiată de noi ne arată că și orașele au avut și au preoți pe măsură. Aceasta înseamnă, în primul rând, o deosebită atenție față de slujirea preoțească, înseamnă tot timpul dedicat slujirii, o permanentă legătură cu toți membrii comunității, și cu cei obișnuiți, și cu cei care au pretenții, și cu cei care au mari împliniri, pentru că într-un oraș ca București se întâlnesc și oameni care aparțin mediului academic sau unei elite care au, de obicei, alte așteptări decât au credincioșii din mediul rural. Însă, definitoriu pentru un preot, fie că slujește în mediul rural, fie că slujește în cel urban, este dăruirea pentru misiunea Bisericii. Când un preot are dăruire, răbdare, va găsi calea pentru a-i aduce pe credincioși la Dumnezeu, de a-i apropia de Biserică și de toate proiectele ei, întrucât constatăm că mulți dintre oamenii importanți ai cetății răspund chemărilor Bisericii și sunt împreună-lucrători cu preoții, cu slujitorii Bisericii în general, pentru a-i ajuta pe cei care se află în suferință”, ne-a spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Mâine, clericii înscriși la examenul de selecționare susțin alte două probe, una scrisă și una orală, în fața unei comisii prezidate de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, din care mai fac parte preoți consilieri din Administrația eparhială și cadre didactice de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București. La examenul de selecționare se pot înscrie clericii care au cel puțin cinci ani de activitate și cel puțin gradul 2 clerical.